👤

4. Precizați tipul complementelor și circumstanţialelor din următoarele enunțuri: a. Mă încred în fratele meu. b. Te bazezi pe fratele tău? c. L-ai văzut pe fratele tău? d. Ai fost certat de fratele tău? e. Mergem la fratele tău? f. Am ajuns odată cu fratele tău. g. Vorbește ca fratele tău. h. Am venit aici pentru fratele tău. i. I-am spus fratelui tău ceea ce s-a întâmplat. k. Nu ştiu în faţa cui a stat la spectacol. L. S-a împrietenit cu al doilea. m. Vom veni oricând ne chemi. n. Celor de acolo le sunt recunoscător. o. Ajungând acasă, a văzut pisica pe masă.​

Răspuns :

Răspuns:

a) Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: mod, exprimând încrederea. b. Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: cauză, exprimând baza pe care se pune încrederea. c. Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: loc, exprimând unde a fost văzut fratele. d. Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: agent, exprimând cine a făcut acțiunea de a certa. e. Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: loc, exprimând unde mergem. f. Tipul complementului: complement circumstanțial de timp; Circumstanțiala: timp, indicând când am ajuns. g. Tipul complementului: complement circumstanțial de mod; Circumstanțiala: mod, exprimând modul de vorbire. h. Tipul complementului: complement direct; Circumstanțiala: scop,arătând motivul venirii. i. Tipul complementului: complement indirect; Circumstanțiala: obiect indirect, indicând cui i s-a spus. k. Tipul complementului: complement indirect; Circumstanțiala: scop, indicând în fața cui a stat la spectacol. l. Tipul complementului: complement circumstanțial de mod; Circumstanțiala: mod, exprimând modul în care s-a împrietenit. m. Tipul complementului: complement circumstanțial de timp; Circumstanțiala: timp, exprimând când vom veni. n. Tipul complementului: complement indirect; Circumstanțiala: posesie, indicând cui îi sunt recunoscător. o. Tipul complementului: complement circumstanțial de timp; Circumstanțiala: timp, arătând când a văzut pisica.