Răspuns :
Pentru analiza unui verb, este nevoie să precizăm următoarele:
- verb predicativ / nepredicativ (poate forma singur predicatul)
- conjugarea
- tranzitiv / intranzitiv (poate avea un complement direct)
- modul personal / impersonal
- timpul
- persoana
- numărul
- diateza
- forma afirmativă / negativă
1. În lalta am sosit spre seară, când lumea se pregătea să-şi facă plimbarea pe faleză.
am sosit – verb, conjugarea a IV-a, intranzitiv, predicativ, mod indicativ, timp perfect compus, pers. I, nr sg., diateza activă, formă afirmativă
să facă – verb conjugarea a III-a, tranzitiv, predicativ, mod conjuctiv, timp prezent, pers. III, nr pl., diateza activă, formă afirmativă
2. E un câine foarte de treabă. Mi-ar plăcea şi mie să am unul ca el.
(mi-)ar plăcea – vb conjugarea a II-a, tranzitiv, predicativ, mod condițional-optativ, timp prezent, pers. I, nr sg., diateza activă, formă afirmativă
să am – verb conjugarea a II-a, tranzitiv, predicativ, mod conjunctiv, timp prezent, pers. I, nr sg., diateza activă, formă afirmativă
3. Nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala! (folclor) Puişorule, nu mai scoate capul pe fereastră!... E lucru mare cât e de deştept! zice mam'mare.
Nu(-ți) băga – verb conjugarea I, tranzitiv, predicativ, mod imperativ, pers. II, nr sg., formă negativă
E (lucru) – verb copulativ, intranzitiv, conjugarea a IV-a, mod indicativ, timp prezent, pers. a III-a, nr sg., diateza activă, formă afirmativă, (face parte din predicatul nominal “e lucru”)
#SPJ1