👤
Nobody2137
a fost răspuns

Dau coroana!!!!!!!!!​

Dau Coroana class=

Răspuns :

Salut!

Text-suport: "Balaurul cu douăsprezece capete",basm cules de Alexandru Bardieru.

Rezolvare:

1.) Care este ideea principală a primelor două rânduri?

De la "Tocmai când împăratul cu cupa" până la "și la război înapoi." -> Român-Verde apare neinvitat la ospățul împăratului.

2.) Care este reacția bucătarului atunci când este în centrul atenției tuturor?

Reacția bucătarului atunci când este în centrul atenției tuturor este aceea de a începe să urle și să se laude că el a omorât balaurul.

3.) Ce element miraculos e important,după părerea ta,în acest fragment?

După părerea mea,elementul miraculos important din acest fragment este balaurul însuși,în jurul căruia se învârte toată acțiunea.

4.) Ce rol au mesenii în judecarea pricinii legate de balaurul cu șapte capete?

Rolul mesenilor în judecarea pricinii legate de balaurul cu șapte capete este acela de a-și da cu părerea despre cine este adevăratul erou și pentru a analiza situația.

Observație pentru exercițiul 4: Titlul textului spune că balaurul ar avea douăsprezece capete,nu șapte

5.) De ce bucătarul nu poate dovedi că a ucis balaurul cu mai multe capete?

Bucătarul nu poate dovedi că a ucis balaurul cu mai multe capete deoarece satârul cu care pretinde că ar fi ucis balaurul nu este magic,așa cum a zis,și faptul că nu știa dacă în gurile capetelor balaurului existau sau nu limbi.

6.) Cum justifică bucătarul faptul că satârul nu s-a mișcat la ordinul lui?

Nu cred că în text se află această informație (dacă există și am omis-o,te rog să mă ierți!).

7.) Care este rolul personajului Român-Verde în secvența aceasta?

Rolul personajului Român-Verde în secvența aceasta este acela de erou.

8.) Care este tema basmului?

Tema basmului este lupta dintre adevăr și minciună (dacă am greșit,scuză-mă!).

9.) Ce trăsături morale ale bucătarului identifici în text? Motivează cu două secvențe din text.

Trăsăturile morale ale bucătarului pe care eu le-am identificat în text sunt următoarele:

-mincinos,credul,furios -> "Dar bucătarul,crezându-și minciunile,înfuriat și fără milă,a poruncit: [...] .".

-lăudăros,încrezut -> "Și acuma ieși afară,că eu sunt cel mai mare aicea [...] .".

10.) Care este,în text,semnificația proverbului "La plăcinte dă înainte și la război înapoi"?

În text,semnificația proverbului "La plăcinte dă înainte și la război înapoi" este următoarea: bucătarul îl jignește pe Român-Verde spunându-i asta,deoarece semnificația proverbului este că oricine vine repede la ce este bun,dar când află de ceva rău,dă înapoi,nu vrea să se ducă. Prin această replică,bucătarul insinuează faptul ca Român-Verde nu are destul curaj și tupeu pentru a-l înfrunta pe balaur.

11.) Crezi că dreptatea are nevoie de justificări,de dovezi? Justifică-ți răspunsul,în 50-100 de cuvinte,valorificând textul dat.

Da,eu cred că dreptatea are nevoie și de justificări,și de dovezi,pentru ca apoi,după ce toate acestea se obțin,putem fi siguri cine are dreptate și cine nu,în cazul în care doi indivizi se contrazic pe un anumit subiect. Deci,dovezile și justificările sunt foarte necesare.

12.) Asociază fragmentul din basmul "Balaurul cu douăsprezece capete" cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară,în 50-100 de cuvinte,prezentând o asemănare și o deosebire între ele.

Fragmentul din basmul "Balaurul cu douăsprezece capete" îl pot asemăna cu un text citit de mine ca lectură suplimentară,numit "Ca peștele în copac". În fragmentul la care mă refer din textul citit ca lectură suplimentară,două fete,Alice și Shay,candidau la preșesinția clasei. Shay și-a forțat colegii să o voteze,în timp ce Alice a fost sinceră. Prin urmare,Alice a câștigat alegerile,iar toată lumea a început să fie distantă de Shay. O diferentă și o asemănare:subiectul este diferit,însă binele a câștigat din nou. Deci,nu trebuie să mințim,ca să nu agravăm situația actuală.

Sper că te-am ajutat,iar răspunsul meu este bine efectuat,corect,complet și pe placul tău. Vacanță plăcută în continuare!