Elementele introductive 3 Rezolvă aceleași cerințe ca la exerciţiul 2, indicând prin ce parte de vorbire sunt introduse circumstanțialele de cauză din frazele date. a. Mi-am luat umbrela, fiindcă astăzi cerul este înnorat. b. În aer este un miros plăcut, deoarece au înflorit zambi- lele. c. Tabloul făcut de fratele meu m-a impresionat, căci surprinde fidel delicatețea florilor de primăvară. d. Intru- cât a ieșit soarele, vremea s-a mai încălzit. e. N-am expus tabloul, că nu l-am înrămat. f. Dacă nu m-am îmbrăcat mai gros, de aceea am răcit. g. De nu m-ai urmărit atent, de-aia n-ai înțeles. h. Unde nu l-am chemat la joacă, s-a supărat. i. Cum se trezește târziu, întârzie mereu la ore. j. Când ai minţit de atâtea ori, te mai pot crede? L. Am cumpărat frezii, pentru că miros frumos. m. Lalelele n-au înflorit mai mult, din cauză că nu le-am rărit toamna tre- cută. n. N-a venit la mine pe motiv că are mult de învă- tat. o. Cățelul este agitat, de vreme ce nu l-am scos afară p. Ies zilnic la plimbare, odată ce timpul s-a făcut frumos. r. Nu-i tace gura de câte are de povestit. s. Nu mă doare capul din ce credeți voi. t. Nu plec din ce vorbe a spus. Corelativele. Va rog ajutați mă dau coroana