Răspuns :
Salut!
"Peste dealuri, peste ape, pretutindenea se lasă
O lumină învelită în marame de mătacă.
Vin iar carele-ncărcate şi cu spice şi cu vis...
Și pe ceruri liniştite şi în suflet şi-au deschis
Unghiul dorului de ducă stolurile de cucoare.
Mori de vânt nostalgic nalță aripile călătoare
Şi se lasă în durere să zdrobească grâul nou. Paşii tinereţii mele mă urmează în ecou.
Umbra mea de altădată umblă-n miezul umbrei mele.
În grădina aurită de lumină şi de frunză -
Rodu-n care o dulceață înțeleaptă să se-ascunză. Poate-un om atunci să vină să-mi culeagă câte-un vers
Cum din prun culegi o prună fără-a te opri din mers.
Însetat mi-o soarbe poate din cuvinte alinarea.
O să-i pară - cine ştie - mai puțin amară sarea Lacrimelor sale-n drumul de dureri şi dor ascuns.....
Binecuvântarea asta de mi-o dai, va fi de-ajuns."
1. Explică formarea cuvintelor: învelită, altădată, dureri, ascuns:
- învelită - cuvânt format prin conversiune: adjectiv (determină substantivul "o lumină) provenit din participiul verbului "a înveli"
- altădată - cuvânt format prin compunere prin subordonare atributivă (adjectival "altă" + substantivul "dată";
- dureri - durere (singular) - cuvânt format prin derivare cu sufixul infinitivului lung "-re";
- ascuns - cuvânt format prin conversiune - adjectiv (determină substantivul "dorul" provenit din participiul verbului "a ascunde";
2. Analizează sintactic și morfologic cuvintele urmatoare: o lumină, pe ceruri, asta, un vers:
- o lumină - substantiv comun, simplu, genul feminin, numărul singular, cazul nominativ, articulat cu articol nehotărât "o", funcția sintactică de subiect (ce/cine se lasă?)
- pe ceruri - substantiv comun, simplu, genul neutru, plural, cazul acuzativ, precedat de prepoziția simplă "pe", funcția sintactică de circumstanțial de loc (unde ✓e liniște?)
- asta - adjectiv pronominal demonstrativ de apropiere, forma populară, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat "binecuvântarea": feminin/singular/acuzativ, funcția sintactică de atribut adjectival;
- un vers - substantiv comun, simplu, genul neutru, numărul singular, cazul acuzativ, articulat cu articol nehotărât "un", funcția sintactică de complement direct (ce să culeagă?)