Răspuns :
Răspuns:
a) x = 4
b) x = 8
c) x = 20
d) x = 1
e) x = 12
Explicație pas cu pas:
Folosim proprietatea fundamentală a proporțiilor, și anume:
produsul mezilor este egal cu produsul extremilor
a) [tex]\frac{2}{6} = \frac{x}{12}[/tex] ⇔ 6x = 2×12 ⇔ 6x = 24 ⇔ x = 24/6 ⇒ x = 4
b) [tex]\frac{2}{6} = \frac{x}{24}[/tex] ⇔ 6x = 2×24 ⇔ 6x = 48 ⇔ x = 48/6 ⇒ x = 8
c) [tex]\frac{2}{6} = \frac{x}{60}[/tex] ⇔ 6x = 2×60 ⇔ 6x = 120 ⇔ x = 120/6 ⇒ x = 20
d) [tex]\frac{2}{6} = \frac{x}{3}[/tex] ⇔ 6x = 2×3 ⇔ 6x = 6 ⇔ x = 6/6 ⇒ x = 1
e) [tex]\frac{2}{6} = \frac{x}{36}[/tex] ⇔ 6x = 2×36 ⇔ 6x = 72 ⇔ x = 72/6 ⇒ x = 12
Fiind dată o fracție, se vor obține fracții echivalente cu aceasta prin
operația de amplificare (simplificare).
[tex]\it a)\ \ \ \dfrac{^{2)}2}{\ 6}=\dfrac{4}{12}\\ \\ \\ b)\ \ \ \dfrac{^{4)}2}{\ 6}=\dfrac{8}{24}\\ \\ \\ c)\ \ \ \dfrac{^{10)}2}{\ 6}=\dfrac{20}{60}\\ \\ \\ d)\ \ \ \dfrac{\ \ 2^{(2}}{\ 6}=\dfrac{1}{3}\\ \\ \\ e)\ \ \ \dfrac{^{6)}2}{\ 6}=\dfrac{12}{36}[/tex]