👤

Repede!!!!! Apartenenta fabula Vulturul și albina de Alecu Donici

O, cât sunt de fericiţi
Cei de soarta lor slăviți!
Căci ei şi spre fapta mare
Au a slavei îndemnare.
Dar şi cei ce ostenesc
Întru binele obştesc,
Neprivind la răsplătire,
Sunt prea vrednici de cinstire.

Vulturul pe o albină
Au zărit-o în grădină,
La revărsatul de zori,
Bâzâind pe lângă flori.
Şi i-au zis: „O, ticăloasă,
Albină nesăţioasă!
Tu petreci a ta viaţă
Tot pe flori şi pe verdeaţă,
Migăind necontenit
Nu ştiu pentru ce sfârşit
Dar nici însăţi tu nu ştii
Care-i munca ta cea bună,
Când ca tine mii de mii
Miere la un stup adună.
Iar apoi, ce fericire
Moştenesc eu de la fire!

Cum aripile-mi întind
Şi mă desfătez zburând
Către ceruri, către soare:
De a mea putere mare,
Păsările lumii toate
Fug, s-ascund înspăimântate”.
– Fii tu în veci preaslăvit,
Albina lui au rostit.
Joe să te norocească
Şi anii să-ţi înmulţească.
Iar eu fiind rânduită,
Obştiei să ostenesc,
Mă cunosc prea fericită
Când fagurii îi privesc,
Lucraţi de mii de albine;
Şi ştiu că şi de la mine
Un pic de miere măcar
S-au adus întru bun dar
Mulțumesc anticipat!

Răspuns :

Fabula este specia genului epic , in versuri sau in proza,in care sunt satirizate moravuri sau defecte omenesti , in scopul de a le indrepta, prin intermediul personajelor alegorice (obiecte, plante, animale, chiar abstracti- uni),care au comportamente umane.

Opera literara"Vulturul si albina", scrisa de Alecu Donici, este o fabula care are ca tema lauda,autorul folosindu-se de personajele alegorice,personificate,vulturul si albina,pentru a contura chipuri si comportamente umane din viata societatii de ieri si de azi.

Pe de o parte , tema textului o constituie satirizarea unor defecte  omenesti,precum mandria,batjocura si lauda.Din punct de vedere structural,textul este alcatuit din naratiunea propriu-zisa,desfasurata liniar si redusa la un singur moment cu deznodamant imediat si morala implicita. Astfel,un vultur i-a spus unei albine ca munca ei este neinsemnata si ca nici macar nu stie ce parte e a ei. Acesta a inceput sa se laude ca toate pasarile se sperie de el si ca este superior tuturor,la care albina i-a raspuns ca e fericita cu munca pe care o face. In plus ,morala textului este implicita, se deduce din fapte si intamplari,adica sa nu te iei de munca altui om care iti este inferior deoarece de acolo ai plecat si tu.De asemenea,coordonatele spatio-temporale nu sunt clar precizate,iar intamplarile dobandesc caracter de generalitate("in gradina";"la revarsatul de zori").Ca moduri de expunere se remarca naratiunea cu rol de relatare,care se impleteste cu dialogul care dinamizeaza actiunea impunand un ritm alert faptelor("– Fii tu în veci preaslăvit").

Pe de alta parte,naratorul este aparent obiectiv,relateaza evenimentele la persoana a treia(ex.cu vb la pers a 3 a),in realitate fiind un exponent al unor valori care exprima binele,frumosul si adevarul.De asemenea,prin intermediul alegoriei,personajele intruchipeaza tipologii umane..Astfel,vulturul reprezinta tipul omului care se crede superior tuturor,fiind egoist,laudaros si batjocoritor,iar albina esteimaginea omului simplu,care munceste ca sa traiasca. Cele 2 personaje sunt construite in antiteza cu ajutorul personificarii,figura de stil predominanta ("vulturul...i-a zis").Limbajul folosit in orice fabula este viu,natural,apropiat de limba vorbita folosindu-se vocative(„O,ticăloasă, Albină nesăţioasă!")care contribuie la realizarea umorului.

In concluzie, putem afirma ca textul selectat apartine unei fabule in care autorul isi exprima in mod indirect viziunea artistica despre satirizarea unor defecte omenesti,prin intermediul personajelor personificate si al naratiunii alegorice.