Răspuns :
2x/3+3/10=11/9 aducem la acelasi numitor...90...si eliminam numitorul
60x/90+27/90=110/90 l ×90
60x+27=110
60x=110-27
60x=83 ⇒ x=83/60 inlocuim in ecuatia a doua valoarea lui x
4-2a83/60=3/9
4-83a/30=3/9 am simplificat pe 2 cu 60
360/90-249a/90=30/90 l×90
360-249a=30
-249a=30-360
-249a=-330
a=330/249= simplificam cu 3=110/83
a=110/83
Am pornit de la prima ecuatie de unde l-am aflat pe x. Stiind ca ambele ecuatii au aceeasi solutie x, am inlocuit x din prima ecuatie in cea dea 2-a, de unde l-am aflat pe a.