Coroana!! Imi explicati va rog legatura covalenta?? Am lasat o poza. Cum imi dau seama cate ,,punctulete,, din acelea sa pun in dreptul lor..sau daca am de exemplu NH3 cum fac??
![Coroana Imi Explicati Va Rog Legatura Covalenta Am Lasat O Poza Cum Imi Dau Seama Cate Punctulete Din Acelea Sa Pun In Dreptul Lorsau Daca Am De Exemplu NH3 Cum class=](https://ro-static.z-dn.net/files/dad/bbca1edea4351df907bb8f395e17e51f.jpg)
legatura covalenta se stabileste intre nemetale (identice sau diferite) prin punere in comun de e- ca in final sa-si formeze configuratii stabile de dublet (cazul hidrogenului) sau octet (restul nemetalelor)
Exemplu
- molecula de hidrogen (H2)
H· + ·H ---> H : H --> H - H sau H2... deci cate un punct (adica e- la noi) de la fiecare atom pus in comun formeaza o pereche de e- ( : ) care ulterior se simbolizeaza cu - (minus)... deci unei perechi de e- corespunde o liniuta ( - )
- molecula de oxigen (O2) , are valenta 2 deci fiecare atom de O va pune in comun cate 2 e- formand 4e- si va rezulta =
O: + :O ---> O::O --> O=O sau O2
- molecula de azot, N2 are valenta 3 deci fiecare atom de N va pune in comun cate 3 e- formand 6e- si va rezulta ≡
N⋮ + ⋮N --> N⋮⋮N ---> N≡N sau N2
- cazul moleculei NH3 vezi foto.....