Răspuns :
Mass media are un impact major asupra limbajului.
Mass media reprezinta o uriasa forta financiara, informationala si de FORMARE a ..maselor de oameni. Consecinte: 1)ea este bine gandita/dirijata/planificata, iar 2) aceste planificari, pt a fi eficiente, practic, contrar declaratiilor oficiale, nu trebuie sa fie cunoscute explicit celor carora le sunt adresate; 3)ele pot fi doar decriptate partial, ca la o problema de matematica.
Limbajul este liber si viu, deci , obiectiv va reflecta o medie a nivelului cultural al populatiei. Am primit "decat" un salariu, "tramversam " doar pe la semafor, "a fost" mai multi accidentati vor fi exprimari ce le intalnim tot mai des in limbajul 'colocvial".Pt ca media este peste tot si transmite orice ( mai mult zgomot decat informatie) aceste exprimari vor circula tot mai mult.Reporterii, din motive de respect fata de intervievati/corectitudine politica, nu ii corecteaza.Rarele si scurtele emisiuni de vorbire corecta, neurmarite ca fiind neinteresante si incomode, au un impact prea redus.Dovada degradarea limbajului.
Din cauze necercetate (graba, lipsa postului "cap limpede", neinstruirea angajatilor din tinerele generatii) si stirile redactate "pe burtiera" contin nepermis de multe greseli de dactilografiere/exprimare.
Din considerente de rentabilizare economica,si poate nu numai acestea, paote unele de (re)"modelare culturala",media prezinta multe emisiuni din medii socio profesionale adiacente civilizatiei romanesti "traditionale" : manelisti, show bizz (intr-o rervista de succes de acum 10 ani exista rubrica"Show bizz da' mulți"), cancan (exista si o revista cu acest nume) unde limbajul corect, literar, nu este o prioritate.Si, obiectiv, datorita specializarii protagonistilor in alte domenii ale vietii decat studiile universitare, limbajul propagat nu este corect gramatical si , uneori nici in continut :" pumnii mei minte nu are" sau "mor dusmanii mei, mor de ciuda c-am femei mai multedecat ei, beau si ma diostrez cu toti fratii mei "sau reclama la o anumita ciocolata "Sunt baiat hinteligent /Si-am umblat in Occident /Lovele la mine vine /Si imi este foarte bine. /Si toate gagicile /Se uita cu privirile/Fetele cu valoare/Ah dupa mine toate moare... /Ce moare dusmanii mei /Ca am faima la femei /Am jeepane si-am parai /Si costume din Dubai ", ulterior scoas din difuzare TV , dupa ce raul a fost facut..o mai pu.teti gasi p y..tube, dand un serach cu versurile scrise ingrosat.
In acest an problema s-a agravat.In o recenta disp.u.ta POLITICA, o parte (parte-partid) a societatii politice si asa zis civile a lansat si sustinut un slogan in 2 cuvinte gen " Cuvant Partid Politic!" in care prin 'Cuvant" inteleg un cuvant VULGAR ,barbarism imprumutat din limba rromanes, ce descrie explicit o activitate ADULTA, 18+, in mod discriminant si umilitor. Si mai grav este ca acest slogan a capatat legitimare asa zis intelectuala (Dl autodeclarat filosof, Gabriel L., in articolul "Înju.r@tur@ care uneste", legitimand exprimarea)."Cuvantul" vulgar a fost cuvantul lunii pe g00gle!!!
Asadar prin media un cuvant considerat traditional vulgar, ajunge sa fie banal, normal, accesat la ore de audienta generala de catre minori, ce nu au discernamant.
Intr-o tara civilizata , europeana, atat stirile obiective cat si cele ce reprezinta opinii partizane sunt bine cenzurate in limbaj.Iar emisiunile cu exprimare colorata " tip serialul dedesene animate "Souhw0rk P@rk" sunt precedate de avertismente si difuzxate la ore tâezii...( "va-ntrebati cine va spala creierii in fiecare zi, cand stati pe T@r@f si 3tn0 TV, la ore târzii"-"esti exact ce consumi, ce vrei, exact ce cumperi" in mica bijuterie "Tu nu contezi", Parazitii).
Sa nu uitam social madia ,gen fakelook, unde cenzura de limbaj este sublima, dar lipseste cu desavarsire,iar facilul primeaza.
In concluzie, in opinia mea , in Romania***, impactul (major al) media asupra limbajului este prioritar NEGATIV, contribuind , din delasare sau rea intentie, la degradarea culturala a poporuluio roman. Atitudinea unui om/tanar instruit, sau aflat pe calea instruirii, este sa selecteze cu maxima atentie media din care se informeaza sau prin care comunica/se recreeaza.
Iar pentru un minor/copil , recomandare mea este sa ceara sfatul/acordul adultilor din familie: parinti si chiar bunici, care au apucat vremuri, mai bune sau mai rele, dar stabile.
*** In alte tari, emisiunile de culturalizare generala sunt prioritare..vezi canalele gen H!story, NG, etc. folosind un limbaj stiintific si supercorect gramatical de poti invata engleza urmarindu-le.Analog, posturi radio gen RF!, de unde poti invata franceza.