Notam cu a su b lungimile bratelor balantei
F1=36N si F2=49N
Punem corpul de greutate G pe bratul a si il echilibram cu F1.
Conditia de echilibreu este
G*a=F1*b de unde G=F1*b/a
Mutam corpul pe celalalt brat b si echilibram cu F2.
Scriem conditia de echilibru
F2*a=G*b de unde G=F2*a/b
Notam raportul b/a=n deci a/b=1/n
Ecuatiile de echilibru devin
G=F2/n
G=F1*n
Ai un sistem de doua ecuatii cu nescunoscutele n si G pe care il rezolvi ca la mate!
Iti propun ca din prima sa scoti pe n si sa vii cu valoarea lui in a doua si sa obtii valoarea lui G.
Succes!