Răspuns :
3x^2 - 13x - 10 = 0
a=3, b = -13, c = -10
delta = b^2 - 4ac = (-13)^2 - 4x3 x (-10) = 169 + 120 = 289
x1,2 = ( -b + - radical din delta ) /2a
x1 = ( 13 + rad din 289) / 2x3 = (13 + 17 )/6 = 30/6 = 5
x2 = ( 13 - 17 ) / 6 = -4/6 = -2/3
a=3, b = -13, c = -10
delta = b^2 - 4ac = (-13)^2 - 4x3 x (-10) = 169 + 120 = 289
x1,2 = ( -b + - radical din delta ) /2a
x1 = ( 13 + rad din 289) / 2x3 = (13 + 17 )/6 = 30/6 = 5
x2 = ( 13 - 17 ) / 6 = -4/6 = -2/3
Salut, este o ecuatie de gradul 2 pe care o vei rezolva cu delta. Unde avem coeficientii urmatori: a=3, b=-13 c=-10
(Delta) =b^2-4ac=> (-13)^2-4*3*(-10)=> 169+120=289.
Dupa ce am calculat Delta , iar acesta este pozitiv vom calcula x1 si x2
Formula: (-b+-√delta) /2a
Deci pentru x1=(13+√289)/6=> 13+17/6=> 30/6=> 5
Acum pentru x2=(13-17)/6=> -4/6=>-2/3.
Deci, in concluzie avem doua solutii: 5 si -2/3.
(Delta) =b^2-4ac=> (-13)^2-4*3*(-10)=> 169+120=289.
Dupa ce am calculat Delta , iar acesta este pozitiv vom calcula x1 si x2
Formula: (-b+-√delta) /2a
Deci pentru x1=(13+√289)/6=> 13+17/6=> 30/6=> 5
Acum pentru x2=(13-17)/6=> -4/6=>-2/3.
Deci, in concluzie avem doua solutii: 5 si -2/3.