👤

I.L. CARAGIALE, ÎN NIRVANA

Lucrează individual. Gândeșturmează.
Sunt peste douăzeci de ani de-atunci.
Locuiam într-o casă unde trăsese în gazdă un actor, vara director de teatru în provincie. Văzându-mă
că citeam întruna, actorul îmi zise cu un fel de mândrie:
gura mare
- Iti place să te ocupi cu literatura... Am şi eu un băiat în trupă care citeşte mult; este foarte învățat, ştie
nemţeşte şi are mare talent: face poezii, ne-a făcut câteva cuplete minunate. Eu crez că ți-ar face plăcere să-l
cunoşti. Și-mi povesti cum găsise într-un hotel din Giurgiu pe acel băiat, culcat în fan şi citind în
pe Schiller. In ieslea grajdului, la o parte, era un geamantan - biblioteca băiatului - plin cu cărți nemţeşti.
Băiatul era foarte blând, de treabă, nu avea niciun viţiu. Era străin de departe, dar nu voia să spună
de unde... Eram foarte curios să-l cunosc. Nu ştiu pentru ce îmi închipuiam pe tânărul aventurar ca pe o
ființă extraordinară, un erou, un viitor om mare... Tânărul sosi. Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată
de nişte plete mari negre; o frunte înaltă şi senină; nişte ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea
că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr, coborât dintr-o
veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.
- Mă recomand, Mihail Eminescu.
Am petrecut toată ziua râzând, mi-a vorbit despre India antică, despre daci, despre Ștefan cel Mare şi
mi-a cântat doina... Aşa l-am cunoscut atuncea, așa a rămas până în cele din urmă momente bune: vesel
şi trist; comunicativ şi ursuz; blând şi aspru; mulțumindu-se cu nimica şi nemulțumit de toate; fugind de
oameni şi căutându-i... Ciudată amestecătură! Fericită pentru artist, nenorocită pentru om... Când ostenea
bine, se închidea în odaia lui, dormea dus şi peste două-trei zile se arăta iar liniştit, ca Luceafărul lui -ne-
muritor şi rece. Acum începea, în verva lui strălucită, să-mi predice budismul şi să-mi cânte Nirvana, finta
supremă a lui Buda...
I.L. Caragiale, În Nirvana - fragment
1. Descrie, în 30-50 de cuvinte, impresia produsă de lectura textului.?