👤
Anonima5084
a fost răspuns

9. Fie punctele coliniare A, B, C, în această ordine. De aceeaşi parte a dreptei AC se consideră semidreptele AM şi CN situate pe drepte paralele astfel încât A ABM = A CNB. a) Arătați că AM LBC. b) Calculaţi măsura unghiului MBN. ia n² AB​

Răspuns :

Pentru a arăta că AM și BC sunt paralele, putem folosi metoda unghiurilor alternate-interne. Avem că unghiurile ABM și BCA sunt alternate-interne față de dreapta BC, deoarece AB și BC sunt paralele și intersectate de dreapta AM. De asemenea, unghiurile ABM și BCA sunt altern-interne față de transversala AC. Prin urmare, unghiurile ABM și BCA sunt congruente, ceea ce înseamnă că AM este paralelă cu BC.

Pentru a calcula măsura unghiului MBN, observăm că triunghiurile ABM și NBC sunt asemenea (din cauza unghiurilor congruente ABM și BCA și a faptului că AM este paralelă cu BC). Prin urmare, avem că:

AB / BN = AM / NC

n² / BN = n / n

n² = BN

Deci, latura BN are măsura n². Fiind un paralelogram, BN este egală cu AM. Deci, AM are măsura n².

Dintriunghiul MBN, putem folosi teorema cosinusului pentru a calcula măsura unghiului MBN:

cos(MBN) = (n² + n² - n²) / (2 * n * n)

cos(MBN) = 1/2

MBN = arccos(1/2)

MBN = 60°

Astfel, măsura unghiului MBN este 60 de grade.