Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Bună seara! Desigur, cu mare plăcere voi ajuta să construim triunghiul ABC în cele două cazuri.
a) În acest caz, avem un triunghi cu un unghi alfa de 60°, o latură AC de 5 cm și o latură AB de 4 cm. Pentru a construi triunghiul, urmăm următorii pași:
1. Începem prin desenarea laturii AC de 5 cm. Folosim rigla și creionul pentru a marca un punct C pe hârtie.
2. Folosind compasul, desenăm un arc de cerc cu raza de 4 cm de la punctul C. Aceasta ne va arăta toate punctele posibile în care se poate afla vârful A.
3. Din punctul C, măsurăm o distanță de 4 cm pe arc și marcăm un punct A. Acesta reprezintă unul dintre vârfurile triunghiului.
4. Acum, marcăm punctul B pe segmentul AC, la o distanță de 4 cm de la punctul A. Astfel, avem latura AB de 4 cm.
5. Desenăm celelalte două laturi ale triunghiului, conectând punctele A și B cu o linie dreaptă și punctele B și C cu o altă linie dreaptă.
Astfel, am construit triunghiul ABC în conformitate cu cerințele date.
b) În această situație, avem un triunghi cu o latură AB de 3 cm, un unghi beta de 70° și o latură BC de 6 cm. Pentru a construi triunghiul, urmăm aceiași pași ca mai sus:
1. Începem prin desenarea laturii AB de 3 cm. Folosim rigla și creionul pentru a marca un punct B pe hârtie.
2. Folosind compasul, desenăm un arc de cerc cu raza de 6 cm de la punctul B. Aceasta ne va arăta toate punctele posibile în care se poate afla vârful C.
3. Din punctul B, măsurăm o distanță de 6 cm pe arc și marcăm un punct C. Acesta reprezintă unul dintre vârfurile triunghiului.
4. Acum, marcăm punctul A pe segmentul BC, la o distanță de 3 cm de la punctul B. Astfel, avem latura AB de 3 cm.
5. Desenăm celelalte două laturi ale triunghiului, conectând punctele A și B cu o linie dreaptă și punctele B și C cu o altă linie dreaptă.
Astfel, am construit triunghiul ABC în conformitate cu cerințele din acest caz.
Sper că aceasta te ajută! Dacă mai ai întrebări, nu ezita să le pui.
Răspunsul:
a) <A=60° AC=5cm AB=4cm
b) AB=3cm <B=70° BC=6cm.
Sper că ți-am ajutat!