Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a)7/2 - 3/2 = (7-3)/2 = 4/2 = 2
b) Aducem fractiile la acelasi numitor amplificand
cele doua fractii , prima cu 3 , a doua cu 5
³⁾8/5 - ⁵⁾2/3 = (24-10)/15 = 14/15
c) Aducem fractiile la acelasi numitor amplificand
cele doua fractii , prima cu 3 , a doua cu 1
³⁾25/4 + 7/12 = (75+7)/12 = 82/12⁽² = 41/6
Aici am simplificat fractia rezultata cu 2
d) Fractiile se inmultesc astfel :
numaratorii intre ei si numitorii intre ei ,
daca este cazul se simplifica ca in ex.de mai sus.
11/2 x 3/4 = (11x3) / (2x4) = 33/8