Răspuns :
Funcția sintactică și valoarea morfologică a cuvintelor:
Glasul ei tremura.
Ei = adjectiv pronominal, gen neutru, număr singular, persoana a III-a, cazul N (preia cazul substantivului), funcția sintactică de atribut adjectival.
Glasu – i tremura.
-i = pronume personal, formă neaccentuată, persoana a III-a, număr singular, cazul D, funcția sintactică de complement indirect. (glasul cui? Glasul lui/ei/-i).
Glasul său tremura.
Său = adjectiv pronominal posesiv, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul ”glasul” – gen masculin, număr singular, cazul N, funcția sintactică de atribut adjectival.
Ochii – mi sunt albaștri.
-mi = pronume personal, formă neaccentuată, persoana a I-a, număr singular, cazul D, funcția sintactică de complement indirect (ochii cui: ochii mei/-mi).
Ochii mei sunt albaștri.
Mei = adjectiv pronominal posesiv, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul ”ochii” – gen masculin, număr plural, caz N, funcția sintactică de atribut adjectival.
S-a așezat în fața alor tăi.
În fața alor tăi:
În fața = prepoziție specifică pentru cazul Genitiv
Alor tăi = pronume posesiv, persoana a II-a, număr plural, gen masculin, însoțit de articolul genitival ”alor”, cazul Genitiv, funcția sintactică de circumstanțial de loc (Unde s-a așezat? În fața alor tăi)
S-a așezat în fața ta.
În fața ta = pronume posesiv, persoana a II-a, număr singular, însoțit de prepoziția specifică genitivului ”în fața”, cazul Genitiv, funcția sintactică de circumstanțial de loc (Unde s-a așezat? În fața ta).
Privea deasupra lui.
Deasupra lui = pronume posesiv, persoana a III-a, număr singular, gen masculin, însoțit de prepoziția specifică genitivului ”deasupra” , cazul Genitiv, funcția sintactică de circumstanțial de loc (Unde privea? Deasupra lui).
Privea deasupra-i.
Deasupra-i = pronume personal, formă neaccentuată, persoana a III-a, număr singular, însoțit de prepoziția specifică genitivului ”deasupra”, cazul Dativ posesiv (este o excepție de la cazul Genitiv), funcția sintactică de circumstanțial de loc (Unde privea? Deasupra-i).
Privea deasupra sa.
Deasupra sa = pronume posesiv, persoana a III-a, singular, genul feminin, însoțit de prepoziția specifică genitivului ”deasupra”, cazul Genitiv, funcția sintactică de circumstanțial de loc (Unde privea? Deasupra sa).
Îl cunosc pe omul din fața ei.
Din fața ei = pronume posesiv, persoana a III-a, singular, genul feminin, însoțit de locuțiunea specifică genitivului ”din fața”, cazul Genitiv, funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional.
Îl cunosc pe omul din fața-i.
Din fața-i = pronume personal, formă neaccentuată, persoana a III-a, singular, însoțit de locuțiunea specifică genitivului ”din fața”, cazul Genitiv, funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional.
Îl cunosc pe omul din fața sa.
Din fața sa = pronume posesiv, persoana a III-a, număr singular, gen feminin, însoțit de locuțiunea specifică genitivului ”din fața”, cazul Genitiv, funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional.
Pentru a afla mai multe despre funcțiile sintactice: https://brainly.ro/tema/103776
#SPJ1