👤

URGENT!
Dragă și dulce Cuță, 1 februarie, 1880
Te rog acum, Cuță scumpă și dragă, să crezi că totdeauna gândesc la tine, dar
totdeauna voiam să-ți scriu două-trei dorințe pozitive. Acestea nu sunt în stare a le scrie nici
acum și de aceea, fără voie și fără conștiință, amânam din zi în zi răspunsul sub presiunea
acestor amăriciuni, că soarta ta nu este pe aproape pe deplin de asigurată.
Mie-mi vine să iau lumea-n cap. Să intervin în mod pozitiv, știu bine că nu-ți pot face decât
rău, de aceea toate pasurile trebuiesc făcutele cu oarecare calcul. De te-aș ști odată pe tine la
adăpost de toate nevoile vieții, hamal mă fac să pot fi la Iași.
Te rog, Cuță dragă, iartă-mă cum m-ai iertat de tăcerea mea și nu-mi răni inima cu
imputări.
Te îmbrățișez de mii de mii de ori, scumpul și dulcele meu înger, și rămân al tău
pentru totdeauna.
Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit.
Corespondența inedită Mihai Eminescu- Veronica Micle
Dicționar:
Imputări- reproșuri

A. Formulează, în enunțuri, răspunsul pentru fiecare dintre următoarele cerințe cu
privire la textul dat:
1. Indică sensul secvenței să-mi iau lumea-n cap, din textul dat.
2. Menționează momentul redactării acestei scrisori.
3. Precizează motivul tristeții lui Eminescu.
4. Explică atitudinea lui Eminescu, având în vedere afirmația: Să intervin în mod
pozitiv, știu bine că nu-ți pot face decât rău, de aceea toate pasurile trebuiesc
făcutele cu oarecare calcul.
5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, semnificația secvenței: Te îmbrățisez de mii de ori,
scumpul și dulcele meu înger, și rămând al tău/ pentru totdeana/ Emin.
B. Rdactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă iubirea e
sau nu afectată de amăriciunile și nevoile vieții, raportându-te atât la informațiile
din fragmentul dat, cât și la experiența culturală și personală.