Răspuns :
a.
Convergenta unei lentile este inversul distantei focale, si se masoara in dioptrii:
[tex]C = \frac{1}{f} = \frac{1}{5cm} = \frac{1}{0,05m} = 20\hspace{1mm}m^{-1} = 20\hspace{1mm}dioptrii[/tex]
b.
Pentru a calcula distanta la care trebuie tinuta lupa de samanta, vom folosi urmatoarea formula pentru marirea transversala:
[tex]M = \frac{f}{f-d} = 2 \implies\\d = f - \frac{f}{M} = 5 - \frac{5}{2} = 2,5\hspace{1mm}cm[/tex]
Observam ca distanta d este jumatate din distanta focala a lupei.
c.
Am atasat o figura cu constructia imaginii pentru un obiect aflat la jumatatea distantei focale. Poate fi vorba chiar despre obiectul de la punctul b, marirea transversala fiind in acest caz egala cu 2.
d.
Folosind aceeasi formula ca la punctul b:
[tex]M = \frac{f}{f-x} = \frac{-d}{D_{soare}} \implies\\\frac{f}{D_{soare}} - \frac{x}{D_{soare}} = -\frac{f}{d} \implies\\\frac{x}{D_{soare}} \approx \frac{f}{d} = \frac{5cm}{0,5mm} = 100[/tex]
Am luat distanta d cu semn negativ, deoarece imaginea este inversata pentru obiecte situate la mai mult decat dublul distantei focale fata de lentila. De asemenea, am neglijat termenul [tex]\frac{f}{D_{soare}}[/tex] deoarece distanta de la Pamant la Soare este mult mai mare decat distanta focala f. Am obtinut ca raportul dintre distanta Pamant-Soare si diametrul Soarelui este aproximativ egal cu 100.