👤

Se consideră funcția [tex]$f:(0,+\infty) \rightarrow \mathbb{R}, f(x)=\frac{x-1}{x+1}+\ln (x+1)-\ln x$[/tex].

[tex]$5 \mathbf{a}$[/tex] a) Arătați că [tex]$f^{\prime}(x)=\frac{x-1}{x(x+1)^{2}}, x \in(0,+\infty)$[/tex].

[tex]$5 \mathbf{p}$[/tex] b) Determinați ecuația asimptotei orizontale spre [tex]$+\infty$[tex] la graficul funcției [tex]$f$[/tex].

5 p c) Demonstraţi că graficul funcției [tex]$f$[/tex] nu intersectează axa [tex]$O x$[/tex].


Răspuns :

[tex]f(x)=\frac{x-1}{x+1}+\ln (x+1)-\ln x[/tex]

a)

Ne folosim de tabelul derivatelor (cel atasat)

[tex](\frac{f}{g} )'=\frac{f'g-fg'}{g^2}[/tex]

[tex]f'(x)=(\frac{x-1}{x+1})'+(\ln (x+1))'-(\ln x)'=\frac{x+1-(x-1)}{(x+1)^2} +\frac{1}{x+1} -\frac{1}{x} =\\\\f'(x)=\frac{2}{(x+1)^2}+\frac{1}{x+1} -\frac{1}{x} =\frac{2+x+1}{(x+1)^2} -\frac{1}{x}[/tex]

Aducem la acelasi numitor, prima fractie amplificam cu x si pe a doua cu (x+1)²

[tex]f'(x)=\frac{(3+x)x-(x+1)^2}{x(x+1)^2}=\frac{3x+x^2-x^2-2x-1}{x(x+1)^2}=\frac{x-1}{x(x+1)^2}[/tex]

b)

Pentru a determina ecuatia asimptotei orizontale, vom calcula limita spre +∞

[tex]\lim_{x \to \infty} \frac{x-1}{x+1}+\ln (x+1)-\ln x= \lim_{x \to \infty} \frac{x-1}{x+1}+\ln\frac{x+1}{x} = \lim_{x \to \infty} \frac{x-1}{x+1}+ \lim_{x \to \infty} \ln\frac{x+1}{x}[/tex]

Vom calcula cele doua limite, pe rand

[tex]\lim_{x \to \infty} \frac{x-1}{x+1}=1[/tex] (gradul numaratorului=gradul numitorului)

Nota: Daca gradele mari ale numaratorului, respectiv numitorului sunt egale atunci limita este egala cu raportul coeficientilor gradelor.

In cazul nostru coeficientii sunt 1 si 1, adica raport=1

[tex]\lim_{x \to \infty} \ln\frac{x+1}{x}=ln( \lim_{x \to \infty} \frac{x+1}{x})=ln1=0[/tex] (gradul numaratorului=gradul numitorului)

[tex]\lim_{x \to \infty} \frac{x-1}{x+1}+\ln (x+1)-\ln x= 1+0=1[/tex]

Ecuatia asimptotei orizontale spre +∞ este y=1

c)

Studiem monotonia functiei

[tex]f^{\prime}(x)=\frac{x-1}{x(x+1)^{2}}=0[/tex]

x-1=0

x=1

Facem tabel semn

x        -∞          0           1                 +∞

f'(x)                  | - - - - - 0  + + + + +    

f(x)                  |   ↓ ↓ ↓f(1) ↑ ↑ ↑ ↑

                                  ln2

f(1)=0+ln2-ln1=ln2

ln2>0⇒ Gf nu intersecteaza axa OX

Un exercitiu similar de bac gasesti aici: https://brainly.ro/tema/743485

#BAC2022

Vezi imaginea AndreeaP