👤

Citește textul cu atenţie: Într-o vară, un frumos velier străbătea marea calmă și pescărușii zburau în căutarea hranei. O maimuță obișnuia să stea la prora vasului. Ea era însoțită de un frumos papagal verde. Deodată, vremea se schimbă, nori plumburii se adunară şi o furtună puternică se dez- lănțui. Valuri gigantice începură să zdruncine velierul. Căpitanul nu mai putu controla nava și velierul se rupse în două. Toți marinarii căzură în apă. Naufragiul se produse aproape de coastă și delfinii veniră să ajute! Un delfin a prins maimuța, crezând că era o fiinţă umană. Ca să nu se sperie, delfinul îi vorbi: - De unde ești? - Trebuie să știi că ai salvat unul dintre personajele cele mai cunoscute din Grecia! zise cu mândrie maimuța. Dacă vei avea nevoie vreodată de o favoare, să nu eziți să mă cauti! Delfinului îi plăcură cuvintele ,,omului" şi se întoarse să-l salute. Fu tare surprins când văzu că pasagerul era o maimuță! Delfinul se simți înşelat și îi spuse maimuţei: - Nu-mi pasă că ești maimuță, dar m-a deranjat foarte mult că nu mi-ai spus ade- vărul! Așa că, drept pedeapsă pentru comportamentul tău, te voi duce înapoi în locul în care te-am găsit. Să rămâi acolo! Delfinul îşi mişcă coada și maimuța ajunse în apă. Aceasta fu nevoită să înoate cu ultimele puteri până la mal. Târziu, își dădu seama de greșeala sa și, de atunci, nu mai minti niciodată. (Delfinul şi maimuța - fabulă adaptată după La Fontaine) 1 Răspunde la întrebările: • Cum a ajuns maimuta în apa mării? • De ce a salvat-o delfinul pe maimuță? • Care a fost pedeapsa primită de maimuță?​

Răspuns :

1. Răspunde la întrebările:

•Cum a ajuns maimuța în apa mării?

Maimuța a ajuns în apa mării pentru că deodată vremea se schimbă, se dezlănțuiră o furtună puternică și velierul se rupse în două din cauza valurilor gigantice.

•De ce a salvat-o delfinul pe maimuță?

Delfinul a salvat-o pe maimuță pentru că acesta crezuseră că era un om.

•Care a fost pedeapsa primită de maimuță?

Pedeapsa primită de maimuță a fost să înoate singură până la mal din locul unde căzuse ea în apă.

Sper că te-am ajutat! Poți să mai schimbi dacă nu îți place, iar dacă crezi că am greșit undeva, aș fi bucuroasă să îmi spui! ✿❀