Răspuns :
Salut!
1. Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect.
A. În enunțul Am văzut o emisiune de umor și un spectacol de teatru și vreau să citesc un roman și o nuvelă din literatura română, există:
- c) patru complemente directe;
B. În enunțul „M-am împrietenit cu Andrei astă-vară și acum colabrez cu el într-un proiect a cărui realizare depinde de găsirea unui sponsor”
- cu Andrei ➡️ complement prepozițional ( cu cine?)
- cu el ➡️ complement prepozițional ( cu cine?)
- de găsirea ➡️ complement prepozițional;
Deci, varianta b.
2.
1.subliniem predicatele;
2.încercuim elementele de relație;
3.delimităm fraza;
Dau sfaturi¹/ (oricui) dorește²/ (să) - mi cunoască proiectele³/ (pe care) le-am realizat⁴/ și (oricui) vrea⁵/ (să) învețe⁶/ (ce) să facă în viitor pentru a nu greși, știind⁷/ (că) nu va avea astfel succes⁸/.
- P¹ - propoziție principală;
- P² - propoziție subordonată completivă indirectă, introdusă prin pronumele nehotărât "oricui", termen regent verbul "dau" (cui dau? ... cuiva)
- P³ - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "să", cu termenul regent verbul predicativ "dorește" ( ce dorește? ... ceva)
- P⁴ - propoziție subordonată atributivă, introdusă prin pronumele relativ "pe care", cu termenul regent substantivul "proiectele" (care proiecte? ➡️ cele realizate)
- P⁵ - propoziție subordonată completivă indirectă, introdusă prin pronumele nehotărât "oricui", termen regent verbul "dau" (cui dau? ... cuiva).
*** Se află în raport de coordonare cu P².
- P⁶ - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "să", cu termenul regent verbul "vrea" (ce vrea? ... ceva)
- P⁷ - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin pronumele relativ "ce", cu termenul regent verbul "să învețe" (ce să învețe? ... ceva)
- P⁸ - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "că", cu termenul regent verbul "știind" (ce știind? ... ceva)
4.
Dau tort¹/ (oricui) îmi cere²/.
- P² - propoziție subordonată completivă indirectă;