Răspuns :
Răspuns:
x = -2
y = 2
Explicație pas cu pas:
[tex]\frac{2x+y}{3} - y = -2\frac{2}{3}[/tex] (1)
[tex]\frac{3x-y}{2} + 2y = 0[/tex] (2)
Prelucrăm ecuația (1):
[tex]\frac{2x+y-3y}{3} = -\frac{8}{3}[/tex] - întrucât avem același numitor, ne ocupăm de numărător:
2x+y-3y = -8
2x-2y = -8 simplificăm prin 2:
x-y = -4 ⇒ x = y-4 (3)
Prelucrăm ecuația (2):
[tex]\frac{3x-y + 4y}{4} = 0[/tex] ⇒ 3x + 3y = 0 ⇒ 3(x+y) = 0 ⇒ x+y = 0 (4)
În relația (4) înocuim pe x conform relației (3):
y-4 + y = 0 ⇒ 2y = 4 ⇒ y = 2
Știind pe y, din relația (3) îl calculăm pe x:
x = 2-4 ⇒ x = -2