👤
Geoadystg10
a fost răspuns

Ana are un număr de mere. După ce consuma 8 mere și încă jumătate din merele rămase, Ana constată că i-au mai rămas doua șesimi din numărul total de mere. Cate mere a avut la început​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

m= nr de mere

m-8= cele 8 mere consumate

(m-8)/2= jumatate din merele ramase

-

-

m-8 -(m-8)/2= 2m/6

m-8-(m-8)/2=m/3

³⁾(m-8)/2=²⁾m/3

3m-24=2m

3m-2m=24

m= 24 ( numarul de mere)

-

verificare :

24-8= 16 mere (ramase)

16:2= 8 mere (jumatate din merele ramase)

2/6*24=48/6= 8 mere ( 2 sesimi din nr merelor)

24-8-8=8

Răspuns:

Raspunusl este in poză, atunci cand inmultesti cu 6 la fractie se simplifica de asta e 3x(de la 3×x)+24(de la 3×8) se inmulteste cu 3 dekarece atunci cand inmultesti fractia cu 6, 6 cu doi se simplifica si ramane ori 3

La fel si la 2x(2×x) aici 6 se simplifica cu 3 si ramane 2 de asta e ori 2

Daca te intrebi de unde am ajuns la 3x+24 daca in fractie era x-2 este deoarece fractia ate minus in fata ei si de asta intotdeauna cand inmultesti o fractie si are in fata minus se schimba semnele E foarte important!

De ex :

[tex] - 20 \times \frac{ 2 - 3}{4} = - 10 + 15[/tex]

(se simplifica 4 cu 20)

In exercitiul pe care tu il ai e cam asa:

[tex] - (x - 8) \times 3 = - 3(x - 8) = - 3x + 24[/tex]

Pt ca in inmultire minus cu minus da plus iti da plus 24

Explicație pas cu pas:

Per total exercitul lam formulat cam asa :

Notam x-numarul merelor la inceput(inițial)

Ea mananca 8 bomboane adica x-8

Si dupa spune ca mai mananca jumate din merele ramase, nu stim numarul exact al merelor ramase dar ne putem folosi de x-8 si spunem ca acesta este numarul merelor ramase deoarece rezultatul acestei scaderi iti da merele ramase dar ea spune jumate din mere ramase deci scriem

[tex] \frac{x - 2}{8} [/tex]

Si scriem asa : numarul intital minus 8 mere pe care lea mancat minus jumate din mere ramase adica:

[tex]x - 8 - \frac{x - 8}{2} [/tex]

Dar nu este tot... Ea mai spune ca ia mai ramas

Doua sesimi din numarul inital de mere adica

[tex] \frac{2}{6} \times x[/tex]

Deci ajungem la :

[tex]x - 8 - \frac{x - 8}{2} = \frac{ 2}{6} x[/tex]

Vezi imaginea Marqeen