👤
KoSmInE
a fost răspuns

Asociază poezia ,,Pescărușii” de A. E. Baconsky cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară,

prezentând, în 50 - 100 de cuvinte, o valoare culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

Asociază Poezia Pescărușii De A E Baconsky Cu Un Alt Text Literar Studiat La Clasă Sau Citit Ca Lectură Suplimentarăprezentând În 50 100 De Cuvinte O Valoare Cu class=

Răspuns :

Răspuns:

Pentru a putea face o asociere corectă între două texte e necesar să:

1. citim textul cu atenție
  2. ne asigurăm că am înțeles mesajul
  3. să subliniem termenii-cheie (în cazul nostru este vorba de „pescăruși”, „mare”, „vânt”, „valuri”, „văzduh”, „cuvinte”, „pace”, „timp”, etc.)
  4. să încercăm să ne amintim ce alte opere cunoscute de noi includ acești termeni-cheie

De exemplu, un text care poate fi asociat cu poezia „Pescărușii” de A. E. Baconsky este „Albastru pescăruș” de Nichita Stănescu.

O asemănare între cele două texte ar putea fi zborul pescărușilor spre înalt, urmat de o coborâre bruscă, și iarăși efortul de a se înălța. Această acțiune poate fi asemănat nevoii sufletului de liniște, de pace, de înălțare spre sentimente nobile, însă urmată de o cădere bruscă în mundan, de o revenire în relitatea dură.

Eul liric din poezia lui Baconksy surprinde în debutul poeziei această mișcare descendentă-ascendentă și apoi mărturisește că „Am coborât de la nord/Ca să colind rătăcind/Pe nisipul fierbinte”. În paralel, eu liric stănescian se pune în postura pescărușului, descriind zborul său: „Când obosit m-aplec peste ruine,/Același început îmi pare greu”

Concluzionând, ambele opere tratează motivul înălțării și al căderii din nou, folosindu-se de zborul specific al pescărușilor.

Pentru un alt exemplu de asociere a două poezii, accesează link-ul: https://brainly.ro/tema/9522562?referrer=searchResults