Răspuns:
Pentru a putea face o asociere corectă între două texte e necesar să:
- citim textul cu atenție
- ne asigurăm că am înțeles mesajul
- să subliniem termenii-cheie (în cazul nostru este vorba de „pescăruși”, „mare”, „vânt”, „valuri”, „văzduh”, „cuvinte”, „pace”, „timp”, etc.)
- să încercăm să ne amintim ce alte opere cunoscute de noi includ acești termeni-cheie
De exemplu, un text care poate fi asociat cu poezia „Pescărușii” de A. E. Baconsky este „Albastru pescăruș” de Nichita Stănescu.
O asemănare între cele două texte ar putea fi zborul pescărușilor spre înalt, urmat de o coborâre bruscă, și iarăși efortul de a se înălța. Această acțiune poate fi asemănat nevoii sufletului de liniște, de pace, de înălțare spre sentimente nobile, însă urmată de o cădere bruscă în mundan, de o revenire în relitatea dură.
Eul liric din poezia lui Baconksy surprinde în debutul poeziei această mișcare descendentă-ascendentă și apoi mărturisește că „Am coborât de la nord/Ca să colind rătăcind/Pe nisipul fierbinte”. În paralel, eu liric stănescian se pune în postura pescărușului, descriind zborul său: „Când obosit m-aplec peste ruine,/Același început îmi pare greu”
Concluzionând, ambele opere tratează motivul înălțării și al căderii din nou, folosindu-se de zborul specific al pescărușilor.
Pentru un alt exemplu de asociere a două poezii, accesează link-ul: https://brainly.ro/tema/9522562?referrer=searchResults