Răspuns :
Salut!
Pentru a fi ușor de rezolvat, trebuie să știm următoare:
1. care, ce, cine, cât, cel ce, cei ce, cele ce, ceea ce sunt pronume relative.
2. care, ce, cât pot deveni adjective pronominale atunci când determină un substantiv,:
Știu ce↔️ film îți place.
3. care?, ce?, cine?, cât? sunt pronume interogative.
4. unde, cum, când sunt adverbe.
5. revedeți teoria la pronumele/adjectivul pronominal nehotărât și la conjuncțiile subordonatoare.
b) Câinele s-a năpustit¹/ (asupra cui) l-a întărâtat.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele relativ "cui" (forma de dativ pentru "cine") precedat de prepoziția "asupra", termen regent verbul "s-a năpustit" (asupra cui s-a năpustit?);
c) Se gândea¹/ (cui) să-i dea premiul.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele relativ "cui", termen regent verbul "se gândea (la ce se gândește? ➡️ cui să dea = la ceva.)
d) Nu mă sinchisesc¹/ (cine) va câștiga concursul.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele relativ "cine", termen regent verbul "nu mă sinchisesc" (de ce nu mă sinchisesc? ➡️ de ceva);
e) Se gândește¹/ (la ce) ↔️film să meargă.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adjectivul pronominal " ce" (vezi explicația 2) precedat de prepoziția "la", termen regent verbul "se gândește (la ce se gândește? ➡️ = la ceva.)
f) Se entuziasma¹/ (de orice) îi spuneai.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele nehotărât "orice", precedat de prepoziția "de", termen regent verbul "se entuziasma" (de ce se entuziasma? ➡️ de ceva.)
g) Profesorul și-a îndreptat reproșurile¹/asupra oricui nu a rezolvat exercițiile.2/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele nehotărât "oricui" precedat de prepoziția "asupra", termen regent verbul "și-a îndreptat"
h) Nu se sinchisea¹/ (oricui) i-ar fi spus acea minciună.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele nehotărât, termen regent verbul "se sinchisea";
i) Bunicului nu-i păsa¹/ oricine ne-ar fi vizitat.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele nehotărât "oricine", termen regent verbul "nu-(i) pasă"
j) Vă aliați ¹/(cu orice)↔️ copii joacă fotbal.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adjectivul pronominal "oricine" precedat de prepoziția "cu", termen regent verbul "aliați";
l) Mă tem ¹/(că)voi întârzia la cursuri.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin conjuncția subordonatoare "că", termen regent verbul "mă tem";
m) Am renunțat¹/ (să) mai merg la antrenamentul de baschet.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin conjuncția subordonatoare "să", termen regent verbul "am renunțat";
n) M-am străduit¹/ (ca..) fiecare desen (...să) fie surprinzător.²/
- P¹ - PP
- P¹ - PPP² - CP, introdusă prin conjuncția subordonatoare "ca să" t, termen regent verbul "m-am străduit";
o) Nu-mi dau seama¹/ (dacă) astăzi va ploua.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin conjuncția subordonatoare "dacă", termen regent locuțiunea verbală "nu-mi dau seama";
p) Nu-mi pasă ¹/(de) nu vii la mine.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin conjuncția subordonatoare "de" , termem regent verbul "nu-(mi) pasă.
r) Mă mir¹/ (cum) de a reușit așa ceva.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adverbul relativ "cum", termen regent verbul " mă mir"
s) El s-a decis ¹/(unde) să meargă în vacanță.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adverbul relativ "unde", termen regent verbul "s-a decis"
ș) Se gândește¹/ (când) să fixeze ora de antrenament.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adverbul relativ "când", termen regent verbul "se găsește";
t) Reflectez ¹/(cum) să mă imbrac.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin adverbul relativ "cum", termen regent verbul " să mă îmbrac"
ț) Nu-mi dau seama¹/ (cât) va sta bunica la noi.²/
- P¹ - PP
- P² - CP, introdusă prin pronumele relativ "cât", termen regent locuțiunea verbală "nu-mi dau seama"