👤
Boraalex
a fost răspuns

indica pentru pronumele sau adj pronominale cazul și f.s.
Cadoul este pentru ai tăi.
Am stat în fața alor tăi.
Ii iubesc pe ai mei.
Fetele însele au venit la meci.
Vorbele despre alții sunt nepotrivite.
Florile sunt pentru cineva.
N-a răspuns nimeni.
Nu-i vorbesc niciunui coleg.
Pentru cine sunt florile
Stiu cui am dat cartea.

Răspuns :

Salut!

Indică, pentru pronumele sau adjectivele pronominale cazul și funcția sintactică.

a. An stat în fața alor tăi. → pronume posesiv, cazul genitiv, funcție sintactică de circumstanțial de loc

b. Îi iubesc pe ai mei. → pronume posesiv, cazul acuzativ, funcție sintactică de complement direct

*** îi este pronume personal, cazul acuzativ, f.s. de complement direct.

c. Fetele însele au venit la meci. → adjectiv pronominal posesiv, cazul nominativ, funcție sintactică de atribut adjectival

d. Vorbele despre alții sunt nepotrivite.→ pronume nehotărât, cazul acuzativ, funcție sintactică de atribut pronominal prepozițional

e. Florile sunt pentru altcinevapronume nehotărât, cazul acuzativ, funcție sintactică de nume predicativ

f. N-a răspuns nimeni. → pronume negativ, cazul nominativ, funcție sintactică de subiect

g. Nu-i vorbesc niciunui coleg → adjectiv pronominal negativ, cazul dativ, funcție sintactică de atribut adjectival

*** i - pronume personal, cazul dativ, f.s. de complement indirect.

h. Pentru cine sunt florile? → pronume interogativ, cazul acuzativ, funcție sintactică de nume predicativ

i. Știu¹/ cui am dat cartea²/. → pronume relativ, cazul dativ, funcție sintactică de complement indirect

Mult succes!