👤
AlexZale13
a fost răspuns

(Atenție! Răspunsurile inutile vor fi raportate, așa că vă rog să nu răspundeți inutil)

Bună seara! Puteți vă rog să mă ajutați cu acest exercițiu? Este urgent..

• Subliniază predicatele și indică felul acestora
• încercuiește elementele de relație
• delimitează propozițiile
• indică felul propozițiilor
• precizează ce parte de vorbire este elementul regent al subordonatei

Atenție Răspunsurile Inutile Vor Fi Raportate Așa Că Vă Rog Să Nu Răspundeți Inutil Bună Seara Puteți Vă Rog Să Mă Ajutați Cu Acest Exercițiu Este Urgent Sublin class=

Răspuns :

Danait

Salut!

a. Doamna profesoară a spus¹/ (că) am obţinut note foarte bune la lucrările²/(pe care) le-am dat săptămâna trecută³/

• P¹ - propoziție principală;

• P² - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "că', termen regent verbul "a spus" (ce a spus? ➡️"că am obținut note foarte bune la lucrările" = ceva)

• P³ - propoziție subordonată atributivă, introdusă prin pronumele relativ "care", precedat de prepoziția simplă "pe', cu rol de element subordonator, termen regent substantivul "lucrările" (care lucrări?);

b. Am dori ¹/(să) avem aceleaşi rezultate și la examenul ²/(pe care) îl vom susține la vară.³/

• P² - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "să', termen regent verbul "am dorit" (ce am dorit? ... ceva)

• P³ - propoziție subordonată atributivă, introdusă prin pronumele relativ "care", precedat de prepoziția simplă "pe', cu rol de element subordonator, termen regent substantivul "examenul" (care examen?);

c. Profesorii ar vrea¹/ (ca ..) toţi elevii (...să) reușească în viață. ²/

• P² - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "ca ... sa", termen regent verbul "ar vrea (ce ar vrea? ...ceva)

d. Ei verifică ¹/(dacă) învăţăm³/ (şi) (dacă) facem temele. ³/

• P² - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "dacă", termen regent verbul "verifică" (ce verifică? ... ceva);

• P³ - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "dacă", termen regent verbul "verifică" (ce verifică? ... ceva), coordonată copulativ de P² prin conjuncția coordonatoare "și";

e. N-am băgat de seamă¹/ (de) a plecat la joacă.²/

• P² - propoziție subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția subordonatoare "de", termen regent locuțiunea verbală "n-am băgat de seamă" (ce n-am băgat de seamă? ... ceva);

*** Toate predicatele sunt predicate verbale.