Răspuns:
Bună!☕
[tex]1.(3) = \frac{13 - 1}{9} = \frac{12}{9} = \frac{4}{3} [/tex]
[tex]0.(6) = \frac{6}{9} = \frac{2}{3} [/tex]
[tex]( \frac{4}{3} + \frac{2}{3} + 1) \div 3 = ( \frac{4}{3} + \frac{2}{3} + \frac{3}{3} ) \div 3\\ = \frac{4 + 2 + 3}{3} \div 3 = \frac{9}{3} \div \frac{3}{1} = > \\ \frac{9 }{3} \times \frac{1}{3} = \frac{3}{3} \times \frac{1}{1} = \frac{3}{3} = 1[/tex]
Am transformat numerele cu perioada in fracții
Am amplificat 1 cu 3 pentru a aduce la același numitor comun
Se știe că împărțirea a doua fracții este egală cu înmulțirea primei fracții cu a doua inversată, de aceea am ajuns la 9/3×1/3
Am simplificat 9(din prima fracție) cu 3(din a doua fracție)