👤

Bunaa!!Am si eu nevoie de ajutor ca nu stau bine cu matematica.Deci azi am un test scurt cu formulele Piramidei regulate alea aria laterala,aria totala si volumul faza e ca o sa ne puna sa si aplicam si voiam sa va intreb asa:Cum aflu perimetrul bazei,apotema piramidei,aria bazei si inaltimea daca exista formula?Am mare nevoie si daca puteti sa imi si explicati.​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

perimetrul bazei

..pt tr echilat..3l

pt pattrat...4 l

pt hexagon...6l

al ....Pb*apotema/2

A bazei...aria pt tr echilat, patrat , hexagon..le gasesti in orice memorator/pagina de teorie fizica de la sc/net

apotema piramidei este inatimea coresp bazei in orice tr isoscel care e o fata latearla la ORICE piram reg

inaltimea...fie se da...fie o deduci (de obicei cu Teo Dire4c t Pitagora) din celelate elemente

ar mai fi si apotema bazei , care este apoteam tr.echilat, patrat, hexagon, pecare o gasesti al POLIGOABNE REGULATE

E DE TOCEALA SI APOI DE FACU CATEVA APLICATII PT AZI E CAM PREA TARZIU ; fiind scurt , nu ai timp sa le deduci

[tex]\it Pentru \ VABC \ piramid\breve a\ regulat\breve a\ cu\ baza\ ABC,\ avem:\\ \\ \mathcal{P}_{ABC}=3\cdot \ell,\ \ \ unde\ \ell=latura\ bazei\\ \\ Dac\breve a\ O\ este \ centrul\ bazei, \ atunci \ VO=h \ \ (\hat\imath n\breve al\c{\it t}imea\ piramidei)\\ \\ Dac\breve a\ M\ este \ mijlocul\ laturii\ AB, atunci \ VM=a_p\ (apotema\ piramidei)\\ \\ Cu\ teorema\ lui\ Pitagora:\ \ VM^2=VO^2+OM^2\\ \\ \mathcal{A}_{b}=\dfrac{\ell^2\sqrt3}{4}\\ \\ h^2=a_p^2-a_b^2[/tex]