Răspuns:
a) x = -7 ; y = 9
b) x = -1 ; [tex]y = \frac{7}{3}[/tex]
Explicație pas cu pas:
a)
x + y = 2 (1)
2x + y = -5 (2)
Din ecuația (1) îl determinăm pe y:
y = 2 - x (3)
În ecuația (2) îl înlocuim pe y conform relației (3):
2x + (2-x) = -5
2x + 2 - x = -5
x = -5-2
x = -7
Știind pe x, din relația (3) îl calculăm pe y:
y = 2-x = 2 - (-7) = 2+7
y = 9
b)
2x + 3y = 5 (1)
x + 3y = 6 (2)
Din ecuația (2) îl determinăm pe x:
x = 6 - 3y (3)
În ecuația (1) îl înlocuim pe x conform relației (3):
2(6-3y) + 3y = 5
12 - 6y + 3y = 5
-3y = 5-12
-3y = -7
3y = 7
[tex]y = \frac{7}{3}[/tex]
Știind pe y, din relația (3) îl calculăm pe x:
x = 6 - 3y = [tex]6 - 3*\frac{7}{3} = 6 - 7[/tex]
x = -1