Răspuns :
Substantivele "un dicționar" și "elevilor" au alt caz decât în secvența "Acesta este un dicționar nou pe care îl recomand elevilor pentru a și scrie temele..." în varianta de răspuns: b
- un dicționar - funcția sintactică de nume predicativ, cazul nominativ, formează predicatul nominal împreună cu verbul copulativ",a fi";
- elevilor - funcția sintactică de complement indirect, cazul dativ;
- elevilor - funcția sintactică de complement indirect, determină verbul "am dat" (cui am dat?) cazul dativ;
b) Vrei un dicționar?
Caietele elevilor sunt îngrijite.
- un dicționar - funcția sintactică de complement direct (ce vrei?), cazul acuzativ.✅
- elevilor - funcția sintactică de atribut substantival genitival, determină substantivul "caiete" (ale cui caiete?), cazul genitiv.✅
c) Un dicționar se află în vitrina librăriei.
Le oferă elevilor mărțișoare.
- un dicționar - funcția sintactică de subiect (cine/ce se află?), cazul nominativ.
- elevilor - funcția sintactică de complement indirect, determină verbul "ofer" (cui ofer?), cazul dativ;
d) Îmi împrumuți un dicționar?
Elevilor le sunt trecute notele în carnete.
- un dicționar - funcția sintactică de complement direct, determină verbul "împrumuți" (ce împrumuți?), cazul acuzativ;✅
- elevilor - funcția sintactică de complement indirect, determină verbul la diateza pasivă "sunt trecute" (cui sunt trecute?), cazul dativ.