Formați grupe de 3-5 elevi. Citiţi cu atenție documentele A şi B. A. Ascultă, străine, patria şi numele B. Când grecii din Milet au inceput, acum 2600 de ani, să trimi- meu: locul meu de origine a fost mai tă colonişti pe malul Mării Negre, aceştia au interneiat Histria. înainte Elada (Grecia). M-am născut Ei şi-au ales locul de aşezare nu doar pentru pescuitul foarte la Atena şi numele meu e Epifania. la îndemână în bălţile şi pe cursul unor ape aşa de mari sau Am trăit în ultima parte a vietii mele pentru comerţul cu grâne, luate de la geto-daci şi vândute la Tomis. Am văzut multe ţinuturi apoi în Grecia, ci şi pentru a putea pătrunde în ţinuturi in- şi am plutit pe întinsul mării, căci depărtate, pe calea marilor râuri, care erau de fapt singurele tatăl şi soţul meu au fost navigatori. drumuri ce puteau fi parcurse uşor la vremea aceea. (după o inscripție descoperită (după Vasile Pârvan, la Tomis, sec. II-III d.Hr.) Inceputurile vieții romane la gurile Dunării)
Imaginați-vă că sunteți colonişti greci, plecaţi în urmă cu peste 2600 de ani în căutarea unui loc potrivit pentru întemeierea unei cetăți . Pe baza informaţiilor oferite de documentele A şi B, realizați o descriere a călătoriei şi a întemeierii uneia dintre cetăţile amintite în documente. Fiecare elev din grup va îndeplini un rol: marinar, negustor, meşteşugar, membru al unei familii. Povestiţi fiecare cum a decurs călătoria, unde ați ales să întemeiați cetatea, care ar fi avantajele locului ales, ce reguli de comportament veţi respecta în oraşul nou întemeiat, cu ce vă veţi ocupa, în funcţie de rolul indeplinit.