Răspuns:
Explicație pas cu pas:
4.
Metoda 1:
Fie punctele A(x1, y1) si B(x2, y2).
Ecuatia dreptei care trece prin punctele A si B se poate scrie ca mai jos
y - y1 / y2 - y1 = x - x1 / x2 - x1
Sau ca determinant
x y 1
x1 y1 1 = 0
x2 y2 1
Avem A(-1, 2) si B(1, 5)
y-2 / 5-2 = x+1 / 1+1
y-2 / 3 = x+1 / 2
y = 3(x+1)/2 + 2
y = 3x/2 + 3/2 + 2
y = 1,5x + 3,5
Metoda 2(prin determinant):
am rezolvat determinantul prin regula triunghiului:
Δ = 2x+y-5+y-5x-2 = 0
2y = 3x + 7
y = 3/2 x + 7/2
y = 1,5x + 3,5. OK, se verifica si prin aceasta metoda.
5.
y = x + 18
y = 6x - 2, sistem de 2 ecuatii cu 2 necunoscute:
6x - 2 = x + 18
5x = 20
x = 4, abscisa
y = 4 + 18 = 22, ordonata
A(4, 22) ∈ Gh(x).