Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
3. a) x+2y=2
x-y=-4 Scadem din prima relatie pe a 2 a ⇒
x+2y-x+y=2+4 ⇒3y=6 ⇒y=2
x+4=2 ⇒x= -2
b) x-y=4 I×2 ⇒2x-2y=8
x+2y=1 x+2y=1 Adunam relatiile ⇒3x=9 ⇒x=3 3+2y=1 ⇒2y=-2 ⇒y=-1
c) x+2y=8
x-y=-1 Scadem din prima relatie pe a 2 a ⇒ x+2y-x+y=8+1 ⇒3y=9 ⇒y=3 ⇒x-3=-1 ⇒x= 2
d) 2x-y=9 I×2 ⇒4x-2y=18
x+2y=2 ⇒ x+2y=2 Adunam relatiile ⇒5x=20 ⇒x=4 4+2y=2 ⇒2y=-2 ⇒y=-1
e) 2x+y=-2 I×2 ⇒4x+2y=-4
3x+2y=-1 3x+2y=-1 Scadem din prima relatie pe a 2 a
⇒4x+2y-3x-2y=-4+1 ⇒x=-3 ⇒ -6+y=-2 ⇒y=-2+6 ⇒y=4
f) 4x+2y=-2 4x+2y=-2
2x+3y=9 I×2 ⇒4x+6y=18 Scadem din a 2a relatie pe prima
⇒4x+6y-4x-2y=18+2 ⇒4y=20 ⇒y=5 ⇒4x+10=-2 ⇒4x=-12 ⇒x=-3 ⇒-12+2y=-2 ⇒2y=10 ⇒y=5
g) 2x-3y=-7 2x-3y=-7
x+4y=2 I×2 ⇒2x+8y=4 Scadem din a 2a relatie pe prima ⇒
2x+8y-2x+3y=4+7 ⇒11 y=11 ⇒y=1 ⇒x+4=2 ⇒x=2-4 ⇒ x=-2
h) 3x-2y=8 I×3 ⇒9x-6y=24
x-6y=8 x-6y=8 Scedem relatia a 2a din prima
⇒9x-6y-x+6y=24-8 ⇒8x=16 ⇒x=2 ⇒2-6y=8 ⇒6y=-6 ⇒y=-1