👤
a fost răspuns

A.Precizaţi funcţia şi cazul pronumelor demonstrative subliniate.
1.Ceilalti ne-au asteptat ca sa mergem impreuna......................................................................
2.Bicicleta este a acestuia.............................................................................................................
3.El s-a gandit mereu la aceiasi ....................................................................................................
4.I-am intrebat pe parintii Mihaelei si pe acestia daca ne lasa in tabara......................................
5.M-am asezat langa ceilalti..........................................................................................................
6.Am ajuns acasa dupa acestia......................................................................................................
7.Ma port ca acela......................................................................................................................
8.Profesorul m-a certat pentru ceilalti...........................................................................................
9.S-a sacrificat pentru aceasta.....................................................................................................
10.Cadoul de la acestea este foarte practic..................................................................................
11.Casa acelora este este frumoasa...............................................................................................
12.Le comunic celorlalti notele luate...........................................................................................
13.Actiunea contra acelora este nejustificata................................................................................
14.Reusita datorita acestora m-a bucurat....................................................................................
repede va roggg

Răspuns :

Salut!

Precizaţi funcţia şi cazul pronumelor demonstrative subliniate.

______

Răspuns:

1. Ceilalți ne-au așteptat ca să mergem împreună.

• ceilalți - funcția sintactică de subiect, cazul nominativ (cine?)

2. Bicicleta este a acestuia.

• a acestuia - funcția sintactică de nume predicativ, cazul genitiv (a cui este?)

3. El s-a gândit mereu la aceiași.

• (la) aceiași - funcția sintactică de complement prepozițional, cazul acuzativ (la cine s-a gândit?)

4. I-am întrebat pe părinții Mihaelei și pe aceștia dacă ne lasă în tabără.

• (pe) aceștia - funcția sintactică de complement direct, cazul acuzativ (pe cine am întrebat?)

5. M-am așezat lângă ceilalți.

• (lângă) ceilalți - funcția sintactică de circumstanțial de loc, cazul acuzativ (unde m-am așezat?)

6. Am ajuns acasă după aceștia.

• (după) aceștia - funcția sintactică de circumstanțial de timp, cazul acuzativ (când am ajuns?)

7. Mă port ca acela.

• (ca) acela - funcția sintactică de circumstanțial de mod, cazul acuzativ (cum mă port?)

8. Profesorul m-a certat pentru ceilalți.

• (pentru) ceilalți - funcția sintactică de circumstanțial de cauză, cazul acuzativ (din ce cauză m-a certat?)

9. S-a sacrificat pentru aceasta.

• (pentru) acesta - funcția sintactică de circumstanțial de scop, cazul acuzativ (în ce scop s-a sacrificat?)

10. Cadoul de la acestea este foarte practic.

• (de la) acestea - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul acuzativ (ce fel de cadou?)

11. Casa acelora este este frumoasă.

• acelor - funcția sintactică de atribut pronominal genitival, cazul genitiv (a cui casă?)

12. Le comunic celorlalți notele luate.

• celorlalți - funcția sintactică de complement indirect, cazul dativ (cui comunic?)

13. Acțiunea contra acelora este nejustificată.

• (contra) acelora - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul genitiv (ce fel de acțiune?)

14. Reușita datorită acestora m-a bucurat.

• (datorită) acestora - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul dativ (ce fel de reușită?)

______

Mult succes!