Răspuns :
Salut!
Precizaţi funcţia şi cazul pronumelor demonstrative subliniate.
______
Răspuns:
1. Ceilalți ne-au așteptat ca să mergem împreună.
- ceilalți - funcția sintactică de subiect, cazul nominativ (cine?)
2. Bicicleta este a acestuia.
- a acestuia - funcția sintactică de nume predicativ, cazul genitiv (a cui este?)
3. El s-a gândit mereu la aceiași.
- (la) aceiași - funcția sintactică de complement prepozițional, cazul acuzativ (la cine s-a gândit?)
4. I-am întrebat pe părinții Mihaelei și pe aceștia dacă ne lasă în tabără.
- (pe) aceștia - funcția sintactică de complement direct, cazul acuzativ (pe cine am întrebat?)
5. M-am așezat lângă ceilalți.
- (lângă) ceilalți - funcția sintactică de circumstanțial de loc, cazul acuzativ (unde m-am așezat?)
6. Am ajuns acasă după aceștia.
- (după) aceștia - funcția sintactică de circumstanțial de timp, cazul acuzativ (când am ajuns?)
7. Mă port ca acela.
- (ca) acela - funcția sintactică de circumstanțial de mod, cazul acuzativ (cum mă port?)
8. Profesorul m-a certat pentru ceilalți.
- (pentru) ceilalți - funcția sintactică de circumstanțial de cauză, cazul acuzativ (din ce cauză m-a certat?)
9. S-a sacrificat pentru aceasta.
- (pentru) acesta - funcția sintactică de circumstanțial de scop, cazul acuzativ (în ce scop s-a sacrificat?)
10. Cadoul de la acestea este foarte practic.
- (de la) acestea - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul acuzativ (ce fel de cadou?)
11. Casa acelora este este frumoasă.
- acelor - funcția sintactică de atribut pronominal genitival, cazul genitiv (a cui casă?)
12. Le comunic celorlalți notele luate.
- celorlalți - funcția sintactică de complement indirect, cazul dativ (cui comunic?)
13. Acțiunea contra acelora este nejustificată.
- (contra) acelora - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul genitiv (ce fel de acțiune?)
14. Reușita datorită acestora m-a bucurat.
- (datorită) acestora - funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional, cazul dativ (ce fel de reușită?)
______
Mult succes!