👤

Ma poate ajuta cnv cu primele 3 macar? Va roggg!!

1 Indică termenii cu funcție sintactică de complement indirect din textul de mai jos. pasionați de acrobațiile cu bicicleta. Mie mi-ar plăcea ca acest sport să devină drag tuturor. 2 Precizează prin ce părți de vorbire sunt exprimate complementele indirecte identificate. 1 Le-am arătat colegilor noua reclamă la marca mea preferată de bicicle- te. Lui Matei i-a plăcut cel mai mult. Nu-i venea să creadă. Potrivit lui, o bi- cicletă ca aceasta merită toți banii. I-a părut bine că știe acum ce să cumpere de ziua lui. Vrea să-şi dovedească sieși că poate învăța şi el. Am hotărât, de altfel, să organizăm cât mai cu- rând un concurs deschis celor patru dintre prietenii
3 Menţionează părțile de vorbire prin care sunt expri- mate cuvintele care au poziție de centru în raport cu complementele indirecte identificate în textul de la exercițiul 1.
4 Care este predicatul în enunţul de mai jos? Ce funcție sintactică au cuvintele scrise colorat? Na-vă vouă cartea asta!​

Ma Poate Ajuta Cnv Cu Primele 3 Macar Va Roggg1 Indică Termenii Cu Funcție Sintactică De Complement Indirect Din Textul De Mai Jos Pasionați De Acrobațiile Cu class=

Răspuns :

Răspuns:

1. complemente indirecte- colegilor, lui Matei, -i, lui,i- , sieși, celor patru,

2.colegilor- exprimat prin substantiv comun

lui Matei- exprimat prin substantiv propriu

-i (nu-i venea) -i = exprimat prin pronume personal

lui- exprimat prin pronume personal

I- (a părut) i-exprimat prin pronume personal

sieși- exprimat prin pronume reflexiv

celor patru- exprimat prin numeral ordinal

4.na- predicat verbal, formă populară imperativă a verbului "a lua"

vă vouă-"- funcția sintactică de complement indirect

vă- pronume personal persoana 2nr singular formă neaccentuată caz dativ funcție sintactică de complement indirect

vouă- pronume personal persoana a doua nr singular caz D formă accentuată funcție sintactică de complement indirect