Se considera expresia E(x)=(1-1/x+1)•x+1/x^2+1 : (x+3/4x-4 - 1/x-1) unde x €R\ {-1,1} a)Arată ca E(x)=4x/x^2+1
![Se Considera Expresia Ex11x1x1x21 X34x4 1x1 Unde X R 11 AArată Ca Ex4xx21 class=](https://ro-static.z-dn.net/files/da3/fcba1dbb6ebfa37ee44d80ca6bc131ed.png)
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
[tex]E(x)=(1-\frac{1}{x+1} )\cdot \frac{x+1}{x^{2} +1} :(\frac{x+3}{4x-4} -\frac{1}{x-1})[/tex]
In prima paranteze amplificam primul termen cu x+1 si vom avea aceeasi linie de fractie
In ultima paranteza amplificam al doilea termen cu 4 si vom avea aceeasi linie de fractie
[tex]E(x)=\frac{x+1-1}{x+1} \cdot \frac{x+1}{x^{2} +1} :\frac{x+3-4}{4x-4}[/tex]
[tex]E(x)=\frac{x}{x+1} \cdot \frac{x+1}{x^{2} +1} :\frac{x-1}{4(x-1)}[/tex]
se simplfiica x+1 si x-1
[tex]E(x)=\frac{x}{x^{2} +1} \cdot 4=\frac{4x}{x^{2} +1}[/tex]