👤

8. Menţionează complementele din fragmentul dat, precizând părţile de vorbire prin care se exprimă. „Cățelul intră şi el în scorbură, pe fereastră şi se ghemui lângă copilă. [...] - Patrocle, eu cred că nu trebuie să ne temem de mama păduri... Am auzit că bursucu-i foarte rău - N-are decât să vie, mormăi cu dispreț Patrocle." Mihail Sadoveanu, Dumbrava minunată
Vă rog frumos îmi trebuie neapărat!Mulțumesc!​

Răspuns :

Răspuns:

în scorbură” = circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun simplu, feminin singular, nearticulat, caz acuzativ cu prepoziția „în” (unde intră? )

pe fereastră” = circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun simplu, feminin singular, nearticulat, caz acuzativ cu prepoziția „pe” (pe unde intră? )

lângă copilă” = circumstanțial de loc, exprimat prin substantiv comun simplu, feminin singular, nearticulat, caz acuzativ cu prepoziția „lângă” (unde se ghemui? )

de mama” = complement prepozițional, exprimat prin substantiv comun simplu, feminin singular, articulat cu art. hot. „-a”, caz acuzativ cu prepoziția „de” (de cine să ne temem? )

cu dispreț” = circumstanțial de mod, exprimat prin locuțiune adverbială (prepoziție + substantiv)  (cum mormăi? )