👤
a fost răspuns

Rezolvați prin metoda substituției următoarele sisteme de ecuații:
{3x-y=13
{x+5y=-9​


Răspuns :

Efektm

Răspuns:

[tex]x = \frac{7}{2}[/tex]

[tex]y = -\frac{5}{2}[/tex]

Explicație pas cu pas:

3x-y = 13     (1)

x+5y = -9    (2)

Din ecuația (2) îl calculăm pe x și valoarea astfel obținută va fi utilizată în ecuația (1):

x = -9 - 5y

3(-9-5y) - y = 13

-27 - 15y -y = 13

-16y = 13 +27

16y = -40  (am înmulțit ecuația cu -1)

[tex]y = -\frac{40}{16} = -\frac{5}{2}[/tex]

Știind pe y, îl calculăm pe x:

x = -9 - 5y

[tex]x = -9 -5*(-\frac{5}{2} ) = -9 + \frac{25}{2} = \frac{-18+25}{2} = \frac{7}{2}[/tex]