Răspuns :
Răspuns:
a) Luam triunghiurile BCD si EBC. Avem:
BD≡EC
∡B≡∡C (triunghiul ABC fiind isoscel, unghiurile de la baza sunt congruente)
BC≡BC (latura comuna)
Conform cazului L.U.L. rezulta ca cele doua triunghiuri (BCD si EBC) sunt congruente.
De aici rezulta ca DC≡BE
b)Luam triunghiurile ABE si ACD. Avem:
AB≡AC (deoarece triunghiul ABC este isoscel)
∡A≡∡A (unghi comun)
DC≡BE (demonstrat la pctul a))
Rezulta ca cele doua triunghiuri (ABE si ACD) sunt congruente.
c) La punctul a) am demonstrat ca triunghiurile BCD si EBC sunt congruente. Atunci rezulta ca:
∡EBC≡∡DCB
Ele sunt unghiuri la baza in triunghiul BOC, rezulta ca triunghiul BOC este isoscel.
Explicație pas cu pas: