Răspuns:
a) 4x-3y=17
2x+5y= -11/*2
rezulta:
4x-3y=17
4x+10y= -22
Din a doua ecuatie o scadem pe prima si vom avea:
4x+10y-4x+3y=-22-17
13y = -39/:13
y = -3
Inlocuim valoarea obtinuta in prima ecuatie:
4x-3y=17
4x-3*(-3)=17
4x+9=17
4x=17-9
4x=8/:4
x=2
b) 2x-5y= -19/*2
4x+y= -5
rezulta:
4x-10y = -38
4x+y= -5
Scadem din a doua ecuatie pe prima si avem:
4x+y-4x+10y = -5 -(-38)
11y= -5+38
11y=33/:11
y=3
Inlocuim valoarea obtinuta in prima ecuatie:
2x-5y= -19
2x-5*3= -19
2x-15= -19
2x= -19+15
2x= -4/:2
x= -2
Explicație pas cu pas: