textul B: Când domnul Ştefan cel Mare, la începutul domniei sale, fu bătut de turci şi aproape toată oastea lui pierise în luptă și când, sleit de puteri, urmărit de duşmani, cu o mică ceată îşi căuta adăpost la Mănăstirea Neamțului, unde era stareţă mama sa, Maria, atunci pe zidurile mănăstirii s-a arătat o bătrână slăbuță, dar ageră: - Fiul meu, zise ea, adresându-se lui Ştefan, cred că te întorci după biruința asupra turcilor? - Nu, mamă, sunt învins şi duşmanul mă urmărește. În zidurile mănăstirii tale nădăjduiesc să mă adăpostesc și , adunând puterile ce-mi mai rămân, să încep din nou lupta cu otomanii . - Eu nu primesc fugari sub ocrotirea mea. Du-te, luptă-te din nou cu duşmanul ţării, învinge sau mori pentru ţară, şi atunci voi zice: „Ştefan e fiul meu!" Ştefan, ruşinat, a părăsit mănăstirea, și-a adunat resturile oastei lui şi, în lupta de la Valea Albă, a învins cu desăvârșire pe dușmani. (Mama lui Ştefan cel Mare, legendă populară românească). Rezumat la aceasta legenda. Va roogg!!
Când domnul Ştefan cel Mare, la începutul domniei sale, fu bătut de turci şi aproape toată oastea lui pierise în luptă și când, sleit de puteri, urmărit de duşmani, cu o mică ceată îşi căuta adăpost la Mănăstirea Neamțului, unde era stareţă mama sa, Maria, atunci pe zidurile mănăstirii s-a arătat o bătrână slăbuță, dar ageră: - Fiul meu, zise ea, adresându-se lui Ştefan, cred că te întorci după biruința asupra turcilor? - Nu, mamă, sunt învins şi duşmanul mă urmărește. În zidurile mănăstirii tale nădăjduiesc să mă adăpostesc și , adunând puterile ce-mi mai rămân, să încep din nou lupta cu otomanii . - Eu nu primesc fugari sub ocrotirea mea. Du-te, luptă-te din nou cu duşmanul ţării, învinge sau mori pentru ţară, şi atunci voi zice: „Ştefan e fiul meu!" Ştefan, ruşinat, a părăsit mănăstirea, și-a adunat resturile oastei lui şi, în lupta de la Valea Albă, a învins cu desăvârșire pe dușmani.
REZUMATUL: Stefan cel mare a fost batut de turci, el voia sa-si gaseasca un adapost la Manastirea Neamtului unde acolo era si mama sa. La un moment dat, a aparut o batrana care ia zis sa se intoarca, pentru ai invinge pe turci. Srefan a zis ca nu poate lupta cu dusmanul, pentru ca il uraste, dar batrana la incurajat sa mearga mai departe si sa-si invinga inamicul. Dupa cele intamplate cu mama, Stefan a plecat cu ostirea sa si a plecat la lupta invingand dusmanul.