Răspuns :
Răspuns:
a)
[tex](x-y)-z = \frac{47}{12}[/tex]
[tex]x - (y-z) = \frac{203}{12}[/tex]
b)
[tex](x-y)-z = \frac{373}{60}[/tex]
[tex]x - (y-z) = \frac{413}{60}[/tex]
Explicație pas cu pas:
a)
[tex]x = \frac{25}{2} ; y = 8\frac{1}{3} ; z = \frac{1}{4}[/tex]
[tex](x-y)-z = (\frac{25}{2} - \frac{25}{3} ) - \frac{1}{4}[/tex] - am introdus întregii în fracție
[tex]= \frac{75-50}{6} - \frac{1}{4}[/tex] - am adus la același numitor primii doi termeni
[tex]= \frac{25}{6} - \frac{1}{4}[/tex]
[tex]= \frac{50 - 3}{12}[/tex] - am adus la același numitor cei doi termeni
[tex](x-y)-z = \frac{47}{12}[/tex]
[tex]x - (y-z) = \frac{25}{2} - (\frac{25}{3} - \frac{1}{4} )[/tex] - am introdus întregii în fracție
[tex]= \frac{25}{2} - \frac{100 - 3}{12} = \frac{25}{2} - \frac{97}{12}[/tex] - am adus la același numitor ultimii doi termeni
[tex]= \frac{25*12-97}{12} = \frac{300-97}{12}[/tex] - am adus la același numitor cei doi termeni
[tex]x - (y-z) = \frac{203}{12}[/tex]
b)
[tex]x = 11\frac{3}{4} ; y = \frac{26}{5} ; z = \frac{1}{3}[/tex]
[tex](x-y)-z = (\frac{47}{4} - \frac{26}{5} ) - \frac{1}{3}[/tex]
[tex]= \frac{235 -104 }{20} - \frac{1}{3} = \frac{131}{20} - \frac{1}{3}[/tex]
[tex]= \frac{131*3 - 1*20 }{60} = \frac{393-20}{60}[/tex]
[tex]= \frac{373}{60}[/tex]
[tex]x - (y-z) = \frac{47}{4} - (\frac{26}{5} - \frac{1}{3} )[/tex]
[tex]= \frac{47}{4} - \frac{26*3 - 1*5}{15} = \frac{47}{4} - \frac{78-5}{15} = \frac{47}{4} - \frac{73}{15}[/tex]
[tex]= \frac{47*15 - 73*4}{4*15} = \frac{705 - 292}{60}[/tex]
[tex]= \frac{413}{60}[/tex]