👤
Matei4188
a fost răspuns

Identificați valoarea morfologică a verbelor din enunțurile:
a) A ajuns inginer.
b) A ajuns acasă după ce a intrat mama.
c) Unde vom ajunge dacă mergem pe aici?
d) Sunteți acasă mâine?
e) Rămâne vreun elev corigent?
f) Cornel este un elev isteț.
g) Dacă au rămas unde le-am spus, îi vom găsi.
h) Se pare că nu mai ninge.

Răspuns :

Valorile morfologice ale verbelor din propozițiile date:

• a. a ajuns - verb nepredicativ, personal;
  • b. a ajuns - verb predicativ, personal;
  • c. vom ajunge - verb predicativ, personal;
  • d. sunteți - verb predicativ, personal;
  • e. rămâne - verb nepredicativ, personal;
  • f. este - verb nepredicativ, personal;
  • g. au rămas - verb predicativ, personal;
  • h. se pare - verb nepredicativ, impersonal;

Verbul

Verbul este partea flexibilă de vorbire care exprimă stări sau acțiuni.

ex. a citi, a iubi, a fi, a ajunge etc.;

Exisă și locuțiuni verbale ce au valoare de verb.

ex. a face cu ochiul, a duce dorul, a se face de râs, a o face lată etc.;

Verbele pot avea subiect (exprimat sau neexprimat) sau nu:

1. verbe personale sunt acele verbe care au subiect. ex. Alina culege căpșuni.
  2. verbe impersonale sunt verbele care nu au subiect și au o singură formă de persoana a III-a singular (se pare, se zvonește, se zice, se aude, se întunecă, plouă etc.) ex. Se zvonește că a pierdut colierul.  

În funcție de posibilitatea lor de a forma singure propoziții, verbele sunt de două tipuri:

1. predicative formează singure un predicat; ex. Eu citesc o poezie.
  2. nepredicative nu pot forma singure predicatul; ex. El este deștept. (deștept - nume predicativ;)

Verbele nepredicative

• verbele copulative (au nevoie de un nume predicativ pentru a forma un predicat; ex. a fi, a rămâne, a ajunge, a deveni, a ieși, a se face etc.; El a devenit un om important.)
  • verbele auxiliare (ajută la formarea modurilor și timpurilor verbale compuse ex. a fi, a avea, a vrea: voi fi văzut, eu am văzut, voi fi văzând).

Mai multe detalii legate de verb se pot găsi aici: https://brainly.ro/tema/384234?referrer=searchResults.

Salut!

Identificați valoarea morfologică a verbelor din enunțurile de mai jos.

______

Răspuns:

a) A ajuns inginer.

• a ajuns (inginer) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „inginer”
  • a” din „a ajuns inginer” - verb auxiliar - intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (a ajuns inginer - modul indicativ, timpul perfect compus)

b) A ajuns acasă după ce a intrat mama.

• a ajuns - verb predicativ, personal
  • a intrat - verb predicativ, personal
  • a” din „a ajuns” și „a intrat” - verb auxiliar - intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (a ajuns, a intrat - modul indicativ, timpul perfect compus)

c) Unde vom ajunge dacă mergem pe aici?

• vom ajunge - verb predicativ, personal
  • vom - verb auxiliar (verbul „a vrea” intră în alcătuirea timpului viitor)
  • mergem - verb predicativ, personal

d) Sunteți acasă mâine?

• sunteți - verb predicativ, personal

e) Rămâne vreun elev corigent?

• rămâne (corijent) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „corijent”

f) Cornel este un elev isteț.

• este (un elev) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „un elev”

g) Dacă au rămas unde le-am spus, îi vom găsi.

• au rămas - verb predicativ, personal
  • am spus - verb predicativ, personal
  • vom găsi  - verb predicativ, personal
  • „au”, „am”, „vom” - verbe auxiliare, intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (au, am) sau în formarea timpului viitor (vom)

h) Se parenu mai ninge.

• se pare - verb unipersonal prin formă și impersonal prin conținut - au formă numai pentru persoana a III-a, numărul singular, acțiunea lor neputând fi atribuită unei persoane
  • nu ninge  - verb impersonal absolut - fără subiect gramatical

______

Știați că ...

• verbele predicative au înțeles de sine stătător și formează singure predicatul (predicat verbal) atunci când sunt la un mod personal? (exemple: râd, mă distrez, am fost surprins, am fost oripilat etc.)

• verbele nepredicative nu au înțeles de sine stătător, intrând în alcătuirea predicatului nominal

• în afară de a deveni, toate verbe menționate în paranteză pot fi, în funcție de context, fie predicative, fie copulative (a fi, a ajunge, a ieși, a se face, a rămâne, a însemna, a se naște, a se chema, a părea, a se numi)

Exemplu:

• verb predicativ:

Am rămas la cabană când am aflat veștile rele legate de vreme.

• verb copulativ:

Am rămas uimit de lipsa lor de cunoștințe elementare.

______

Succes la școală și pe brainly!