Răspuns :
Valorile morfologice ale verbelor din propozițiile date:
- a. a ajuns - verb nepredicativ, personal;
- b. a ajuns - verb predicativ, personal;
- c. vom ajunge - verb predicativ, personal;
- d. sunteți - verb predicativ, personal;
- e. rămâne - verb nepredicativ, personal;
- f. este - verb nepredicativ, personal;
- g. au rămas - verb predicativ, personal;
- h. se pare - verb nepredicativ, impersonal;
Verbul
Verbul este partea flexibilă de vorbire care exprimă stări sau acțiuni.
ex. a citi, a iubi, a fi, a ajunge etc.;
Exisă și locuțiuni verbale ce au valoare de verb.
ex. a face cu ochiul, a duce dorul, a se face de râs, a o face lată etc.;
Verbele pot avea subiect (exprimat sau neexprimat) sau nu:
- verbe personale sunt acele verbe care au subiect. ex. Alina culege căpșuni.
- verbe impersonale sunt verbele care nu au subiect și au o singură formă de persoana a III-a singular (se pare, se zvonește, se zice, se aude, se întunecă, plouă etc.) ex. Se zvonește că a pierdut colierul.
În funcție de posibilitatea lor de a forma singure propoziții, verbele sunt de două tipuri:
- predicative formează singure un predicat; ex. Eu citesc o poezie.
- nepredicative nu pot forma singure predicatul; ex. El este deștept. (deștept - nume predicativ;)
Verbele nepredicative
- verbele copulative (au nevoie de un nume predicativ pentru a forma un predicat; ex. a fi, a rămâne, a ajunge, a deveni, a ieși, a se face etc.; El a devenit un om important.)
- verbele auxiliare (ajută la formarea modurilor și timpurilor verbale compuse ex. a fi, a avea, a vrea: voi fi văzut, eu am văzut, voi fi văzând).
Mai multe detalii legate de verb se pot găsi aici: https://brainly.ro/tema/384234?referrer=searchResults.
Salut!
Identificați valoarea morfologică a verbelor din enunțurile de mai jos.
______
Răspuns:
a) A ajuns inginer.
- a ajuns (inginer) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „inginer”
- „a” din „a ajuns inginer” - verb auxiliar - intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (a ajuns inginer - modul indicativ, timpul perfect compus)
b) A ajuns acasă după ce a intrat mama.
- a ajuns - verb predicativ, personal
- a intrat - verb predicativ, personal
- „a” din „a ajuns” și „a intrat” - verb auxiliar - intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (a ajuns, a intrat - modul indicativ, timpul perfect compus)
c) Unde vom ajunge dacă mergem pe aici?
- vom ajunge - verb predicativ, personal
- „vom” - verb auxiliar (verbul „a vrea” intră în alcătuirea timpului viitor)
- mergem - verb predicativ, personal
d) Sunteți acasă mâine?
- sunteți - verb predicativ, personal
e) Rămâne vreun elev corigent?
- rămâne (corijent) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „corijent”
f) Cornel este un elev isteț.
- este (un elev) - verb copulativ - formează predicat nominal împreună cu substantivul „un elev”
g) Dacă au rămas unde le-am spus, îi vom găsi.
- au rămas - verb predicativ, personal
- am spus - verb predicativ, personal
- vom găsi - verb predicativ, personal
- „au”, „am”, „vom” - verbe auxiliare, intră în alcătuirea modurilor și timpurilor verbale compuse (au, am) sau în formarea timpului viitor (vom)
h) Se pare că nu mai ninge.
- se pare - verb unipersonal prin formă și impersonal prin conținut - au formă numai pentru persoana a III-a, numărul singular, acțiunea lor neputând fi atribuită unei persoane
- nu ninge - verb impersonal absolut - fără subiect gramatical
______
Știați că ...
- verbele predicative au înțeles de sine stătător și formează singure predicatul (predicat verbal) atunci când sunt la un mod personal? (exemple: râd, mă distrez, am fost surprins, am fost oripilat etc.)
- verbele nepredicative nu au înțeles de sine stătător, intrând în alcătuirea predicatului nominal
- în afară de a deveni, toate verbe menționate în paranteză pot fi, în funcție de context, fie predicative, fie copulative (a fi, a ajunge, a ieși, a se face, a rămâne, a însemna, a se naște, a se chema, a părea, a se numi)
Exemplu:
- verb predicativ:
Am rămas la cabană când am aflat veștile rele legate de vreme.
- verb copulativ:
Am rămas uimit de lipsa lor de cunoștințe elementare.
______
Succes la școală și pe brainly!