Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
47-23=24 ani (diferenta dintre varsta tatalui si a fiului)
-
l---------l fiul
l---------l---------l---------l----------l---------l tatal
...............................................
24 diferenta dintre varste
-
-
5-1=4 segmente egale
24= suma celor 4 segmente egale
24:4= 6 ani (fiul)
6x5=30 ani (tatal)
-
-
47-30=17 ani
23- 6= 17 ani
Cu 17 ani în urma varsta tatalui era de 5 ori mai mare decat a fiului
Ceea ce rămâne o constantă este diferența vârstelor celor doi.
Dacă notăm cu t, respectiv f, vârstele celor doi, atunci avem:
[tex]\it t-f=47-23=24 \Rightarrow t=24+f\ \ \ \ \ (1)\\ \\ t=5f\ \ \ \ \ (2)\\ \\ (1),\ (2) \Rightarrow 5f=24+f \Rightarrow 5f-f=24 \Rightarrow 4f=24 \Rightarrow f=6[/tex]
Așadar, când tatăl era de 5 ori mai mare, fiul avea 6 ani .
23 - 6 = 17 ⇒ fenomenul a avut loc cu 17 ani în urmă