Răspuns :
Răspuns:
a) ax + ay + bx + by = (x+y)(a+b)
b) 8x - 8 + ax - a = (x-1)(8+a)
c) x²-3x+yx-3y = (x-3)(x+y)
d) x³-2x²+3x-6 = (x-2)(x²+3)
Explicație pas cu pas:
a) ax + ay + bx + by = a(x+y) +b(x+y) - am dat factor comun pe a pentru primii doi termeni si pe b pentru ultimii doi termeni
= (x+y) (a+b) - am dat factor comun pe x+y
b) 8x - 8 + ax - a = 8(x-1) + a(x-1) - am dat factor comun pe 8 pentru primii doi termeni si pe a pentru ultimii doi termeni
= (x-1)(8+a) - am dat factor comun pe x-1
c) x²-3x+yx-3y = x(x-3) + y(x-3) - am dat factor comun pe x pentru primii doi termeni si pe y pentru ultimii doi termeni
= (x-3)(x+y) - am dat factor comun pe x-3
d) x³-2x²+3x-6 = x²(x-2) + 3(x-2) - am dat factor comun pe x² pentru primii doi termeni si pe 3 pentru ultimii doi termeni
= (x-2)(x²+3) - am dat factor comun pe x-2