Răspuns :
Salut!
Analizează verbele din textul de mai jos.
După ce a plecat Moș Crăciun¹/, i-am spus mamei²/.Mama a zis¹/ (că) n-a observat²/.Chiar atunci a venit și tata.Am regretat¹/(că) n-a ajuns cu cinci minute înainte²/, (că) îl prindea pe Moșu³/ (și) poate îi dădea și lui vreun cadou⁴/.
- a plecat - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea I, funcție sintactică de predicat verbal;
- am spus - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana I, numărul singular, conjugarea a III-a, funcție sintactică de predicat verbal;
- a zis - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea a III-a, funcție sintactică de predicat verbal;
- n-a observat - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea I, funcție sintactică de predicat verbal, formă negativ;
- a venit - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea a IV-a, funcție sintactică de predicat verbal;
- am regretat - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana I, numărul singular, conjugarea I, funcție sintactică de predicat verbal;
- n-a ajuns - verb predicativ, la modul indicativ, timpul perfect-compus, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea a III-a, funcție sintactică de predicat verbal, forma negativă;
- prindea - verb predicativ, la modul indicativ, timpul imperfect, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea a III-a, funcție sintactică de predicat verbal;
- îi dădea - verb predicativ, la modul indicativ, timpul imperfect, persoana a III-a, numărul singular, conjugarea I, funcție sintactică de predicat verbal;