Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
1/3 → citesc 1 supra 3, unde / = linie de fracție
( ³⁾3/4 - ²⁾5/6 ) + ⁴⁾1/3 =
= (9/12 - 10/12) + 4/12 =
= - 1/12 + 4/12 =
= 3/12 =
= 1/4
____________________________
Observație!
3/4 < 5/6 pentru că 9/12 < 10/12 ⇒ diferența fracțiilor va fi:
²⁾5/6 - ³⁾3/4 = 10/12 - 9/12 = 1/12
1/12 + ⁴⁾1/3 = 1/12 + 4/12 = 5/12 → numărul cu 1/3 mai mare decât diferența fracțiilor date
Pentru a afla diferența, respectiv suma a două fracții cu numitori diferiți, aflăm cel mai mic multiplu comun al numitorilor și aducem fracțiile la același numitor, amplificându-le corespunzător.