👤

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă inspirația este sau nu stimulată de lectură, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Memorii de Mircea Eliade, cât și la experiența personală sau culturală.

Răspuns :

TEXTUL ARGUMENTATIV este o lucrare prin care se oferă opinii și se argumentează având o temă specifică, în cazul tău: Dacă inspirația este sau nu stimulată de lectură.

Pentru a realiza textul trebuie să ai:

• INTRODUCERE - aici prezinți ideea principală, ceea ce crezi tu despre subiect, părerea ta persoanlă și de ce este așa.
    De exemplu:

După părerea mea, cred că inspirația poate fi stimulată de lectură. Spun acest lucru pentru că atunci când o persoană citește ceva este mereu angrenat să viseze și să descopere tot mai multe lucruri interesante. …

• ARGUMENTE 1, 2 - aici prezinți argumentele pentru care ești de acord sau nu cu afirmația dată.
    De exemplu:

În primul rând, consider că lectura are un rol foarte important atunci când vine vorba de inspirație. Citim cărți, articole, reviste științifice, istorice, romane, și ne formăm anumite idei despre viață, despre lume sau alte lucruri. Astfel, lectura devine un stimulent pentru a ne inspira pentru propria viață. …

În al doilea rând, sunt de părere că lectura poate fi de multe feluri și astfel poate să inspire pe fiecare om în parte în funcție de nevoile și de dorințele lui. De exemplu, atunci când cineva citește despre viața unui om care s-a schimbat și a devenit un om mai bun, și el se simte motivat să-l urmeze, apărând astfel inspirația pentru a proceda la fel.

Aici poți să oferi exemple din viața personală sau din cărțile citite de tine - cum te-ai inspirat tu din ceea ce ai citit, ce ai învățat, ce ai dorit să schimbi etc.

• CONCLUZIE - aici prezinți succint ideea finală, concluzia la care ai ajuns în urma dezbaterii argumentelor.
    De exemplu:

Având în vedere cele spuse mai sus, cred că lectura ne oferă o cale liberă și frumoasă să fim inspirați și să concepem idei cât mai creative pentru viața noastră.

Nu uita!

Pentru a realiza textul argumentativ trebuie să folosești conectorii specifici precum:

→ Opinia mea este;

→ După părerea mea:

→ Eu consider că;

→ Pe de o parte;

→ Pe de cealaltă parte;

→ deci;

→ pentru că;

→ așadar;

→ prin urmare;

→ în concluzie.

Pentru alte informații despre textul argumentativ te poți uita și aici:

https://brainly.ro/tema/109611